Hírek

2006.11.19. 06:19

Elcsaklizott egy részt a közös területből

Olvasónk szomszédja évekkel ezelőtt elvett egy részt olvasónk rovására az osztatlan közös területből. A társasház alapító okiratát egyébként csak annak eladója írta alá.

BAMA

Nem szabálytalan, hogy a társasház alapító okiratát az ingatlant értékesítő cég vagy magánszemély és a közjegyző írja alá. Ezt a Dr. Schneider Ügyvédi Irodában mondták el. Hiszen társasházat bárki alapíthat – akár maga az építtető is, aki egyébként nem fog ott lakni. Az okiratot az alapítónak kell aláírnia. Ezt hitelesítette a fenti esetben a közjegyző.

Más kérdés, hogy az osztatlan közös tulajdon felől egyik tulajdonostárs sem rendelkezhet önhatalmúlag. Főszabály szerint a társasház összehívott közgyűlése dönt róla, mégpedig úgy, hogy a témában kitűzi az ezzel kapcsolatos napirendi pontot. A szavazás során négyötödös többségnek kell lennie ahhoz a célhoz, amely végül megvalósul. Azaz ha a tulajdonostársak négyötöde úgy dönt: az osztatlan közösből egyikük a magáéhoz építhet, akkor ez jogos. A területre apelláló lakónak persze ellentételeznie kell a dolgot. Az alapító okiratot pedig módosítani kell.

Itt nem történt meg mindez, a bíróság mégis az átépítő javára döntött. A kedves olvasó beperelte szomszédját, annak tanúi azonban azt állították: ráutaló magatartással a felperes beleegyezett az építkezésbe. (A hölgy akkor éppen külföldön volt. Mint mondja, nem is tudott a készülő építkezésről.) Hogy érdemes-e fellebbezni, azt az ügy részletes ismeretében lehet eldönteni – hangsúlyozta még dr. Schneider Péter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!