Hírek

2006.11.12. 04:18

Egyik napról a másikra kirúgott a főbérlőm

Olvasónk bérelt lakásban él feleségével és kisgyermekével. A tulajdonos hazaérkezett külföldről, és a megállapodással szemben azt akarja, azonnal költözzenek ki.

Rados Virág

A szerződésben az áll: felmondása után a bérlőnek egy hónapja van, hogy elköltözzön. Vannak azonban olyan okok, amelyek miatt a bérlőnek valóban azonnal el kell hagynia a lakást. Például, ha a lakó rongálja az ingatlant, vagy például rendszeresen akkora ricsajt csap, hogy a szomszédok kihívják a rendőröket. A rendkívüli felmondás lehetősége a bérlő érdekeit védi – mondták el a dr. Schneider Ügyvédi Irodában.

A fentiekhez hasonló érdeksérelem azonban itt nem történt. Ha tehát a tulajdonos ennek ellenére azt követeli, hogy a bérlő azonnal költözzön el, megszegi a szerződést. Nem tartja be a felmondási időt. Az egyoldalú szerződésmódosítás pedig jogsértő a másik féllel szemben.

A bérlő a lakásban maradhat a korábban kikötött ideig. Ha akar, és szükségesnek tartja, az ingatlan címe szerinti önkormányzat jegyzőjétől még birtokvédelmet is kérhet. Amennyiben pedig előbb elköltözik, kártérítést követelhet a tulajdonostól. Hiszen kényszerhelyzetbe került, és ez tetemes plusz kiadással járhat. Gyorsan kell lakást keresni, ezért ki kell venniük szabadságot, telefonálniuk kell stb. Minden költség, amely a hirtelen költözésből adódik, a tulajdonost terhelheti. Legyen szó telefonálásról, internetezésről vagy a lakáskeresés idejére kivett fizetetlen szabadságról.

Ha beletörődünk a jogsértésbe, mindig packázni fognak velünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!