Hírek

2006.11.16. 17:24

Császárral született a második magyar klónegér

Gödöllőn történelmet írt a magyar biotechnológia. November hatodikán, este fél hétkor császármetszéssel megszületett Klonilla, a második magyar klónozott egér. Elődje szeptember 26-án látott napvilágot, ám őt szerencsétlenségére dajkája röviddel világra jövetele után felfalta, így Klonilla számít az első túlélőnek.

BAMA

Mint azt Dinnyés András, a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutató Központ csoportvezetője szerint, az eredmény fontos lépés a mesterséges úton, sorozatban „gyártható” egerek, nyulak és más állatfajok előállításához szükséges technológiai rendszerének kimunkálására. A klónozott állatok ugyanis segítségül szolgálhatnak az orvostudománynak a különféle betegségek gyógyítása érdekében végzett kutatómunkához.

Sajnos Klonilla nem számíthat túl hosszú életre: a klónozott emlősök gyakorta szenvednek genetikai alapú elváltozásokban, mint például veseelégtelenségben. Minden klónállatok „anyja” Dolly, az 1996-ban elsőként klónozott birka is súlyos betegségekben szenvedett. Ugyanakkor a kutatók szerint éppen ezeknek a betegségek megelőzési és kezelési módjait lehet vizsgálni az ilyen eljárással előállított állatok segítségével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!