Hírek

2006.11.15. 16:35

Bush villámlátogatáson Moszkvában

Alig másfél órás villámlátogatásra érkezett George Bush amerikai elnök az orosz fővárosba, úton Hanoi felé

mti

Bár az orosz és az amerikai elnök szerdai ebédjének étlapján a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) való orosz belépés is szerepelt, Vlagyimir Putyin és George Bush főleg a rákot, kaviárt, borjúhúst és más csemegéket fogyasztották feleségükkel és vendégeikkel együtt Moszkva Vnukovói repülőterén, amíg a Szingapúrba, Vietnamba és Indonéziába tartó amerikai elnöki gépet feltöltötték üzemanyaggal.

Putyin és Bush a szerdai másfél órás kötetlen találkozó után vasárnap Hanoiban újabb kétoldalú megbeszélést folytat az Ázsiai és Csendes-óceáni Együttműködés (APEC) csúcstalálkozója alkalmával, ahol German Gref orosz gazdasági miniszter és Susan Schwab amerikai kereskedelmi képviselő a jelenlétükben aláírja az orosz WTO-belépésnek az amerikai kormány részéről zöld utat adó piacnyitási megállapodást - jelezte egy Kreml-tanácsadó, aki szerint az orosz elnök megtárgyalja amerikai vendégével Ali Laridzsani iráni nukleáris főtárgyalóval lezajlott eszmecseréjének konklúzióit is.

Moszkvai megfigyelők szerint az amerikai-orosz piacnyitási megállapodás - az utolsó nagy akadály, amelyet a WTO-belépésről 13 esztendeje tárgyaló Oroszországnak még le kell küzdenie - rábírhatta a Kremlt, hogy puhítsa az urándúsítás leállítását elutasító Irán szigorúbb megbüntetésével szembeni ellenállását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!