Hírek

2006.11.07. 10:02

Bush történelmi vereségbe gyalogol

Választási lázban ég az Egyesült Államok, soha nem volt még ilyen elkeseredett és kemény a kampány. George Bush amerikai elnök minden eddiginél kellemetlenebb helyzetben

fk

Ilyen még nem volt - ezekkel a szavakkal jellemezték George Bush kampánykörútjának utolsó állomását, a Florida állambeli Pensacola városában. Ez volt az utolsó próbálkozás, hogy megmozgassák az eléggé passzív republikánus szavazókat. Az ifjabb Bush kormányozta Florida ugyan republikánus területnek számít, 2002-ben nagy különbséggel nyertek a konzervatívok és az elnökválasztást is az itt leadott szavazatok döntötték el, a jelenlegi helyzetben úgy tűnik, hogy a demokraták hódítják el.

George Bush, más republikánus nagyágyúkkal egyetemben több ezer ember előtt agitált a Jeb Bush utódjaként kiszemelt Charlie Crist érdekében. A naggyűlésnek csak egyetlen szépséghibája volt, hogy maga a jelölt nem érkezett meg. Hivatalos indoklása szerint "más dolga volt." Elemzők szerint azonban egyszerűen csak nem akart a mind népszerűtlenebb elnök mellett mutatkozni.

Busht és a republikánusokat ugyanis az elmúlt egy évben még az ág is húzta. Az egyre reménytelenebb iraki háború, a fokozódó elszegényedés, a sokat vitatott bevándorláspolitika mellett még példátlan botrányok is megrázták a pártot. Szex, korrupciós vádak, drogok: a republikánusok már ráég nem olyan szentek az amerikaiak szemében, mint valaha.

A legutóbb éppen az elnök egyik legbefolyásosabb támogatója, Ted Haggard, tévéevangélikus esett bűnbe. Haggard, aki az elnökegyik szószólója volt vallási ügyekben, valamint a homoszexuális házasságok és a házasságon kívüli szex egyik legélesebb bírálója is, kénytelen volt visszavonulni hivatalából, mivel éveken keresztül igénybe vette egy férfi prostituált szolgáltatásait. Sőt, drogot is vásárolt tőle. Haggard ugyan elismerte, hogy többször is találkozott a férfival, de állítása szerint csak "masszíroztatta" magát, a drogot pedig kidobta.

Hasonlóan kénytelen volt eltűnni a rivaldafényből Mark Foley, aki a pedofília elleni harc vezetőjeként szerzett hírnevet. Foley képviselő ugyanis előszeretettel tartott fent intiom kapcsolatot a Kongresszusban gyakornokoskodó tizenéves fiúkkal. A képviselő buktában magával rántotta Tom Reynolds-ot is, mivel a Képviselőház elnöke éveken keresztül fedezte a politikus tiniügyeit.

Ezek a kiragadott ügyek elbizonytalanították a republikánusok konzervatív-keresztény szavazóbázisát. A választók felháborodottak és kiábrándultak. A Gallup legfrissebb felmérése szerint az amerikaiak több mint fele biztos benne, hogy az összes képviselő vett már részt korrupciós ügyletben. Minden harmadik választó szerint a "saját" képviselője "csaló".

Nem véletlenül érzik így a szavazók: a 2006 februárjában vesztegetés miatt öt éves börtönbüntetést kapott Jack Abramoff mind a mai napig ránt magával képviselőket, szenátorokat a feledésbe, de hullanak a fejek a közhivatalnokok között is. Elbúcsúzhatott állásától Tom DeLay texasi, John Sweenay New York-i, Bob Ney Ohio-i képviselő. Mind republikánusok. Ám a demokraták háza táján is van mit megmagyarázni. Robert Menendez például nehezen tud elszámolni azzal a 300 ezer dollárral, amelyet egy szociális szervezet fizetett neki. Volt miből, mivel a szervezet milliókat kapott New Jersey államtól.

Mindennek ellenére a demokratáknak sikerül romlott, korrupt, szexuálisan tévelygő politikusoknak beállítaniuk a republikánus pártot. A választásokat minden valószínűség szerint magasan ők nyerik majd. 48 szenátori helyet szinte biztosan szereznek majd, elnyerve olyan államokat is, melyekben mint Ohió-ban is, egyszerűen elképzelhetetlen volt demokrata győzelem.

Ezzel szemben a republikánusok örülhetnek ha sikerül 47 helyet megkaparintaniuk. A mérleg nyelvét majd a jelenleg döntetlenre álló 4 szenátori hely döntheti el.

A képviselőházban talán még rosszabbul áll a konzervatívok szénája. A demokraták győzelme biztosnak tűnik 215 körzetben, míg a republikánusok csak 177 körzetet tudhatnak magukénak. Az államok kormányzói posztjaiért folytatott küzdelmet is elveszítik: a demokrata jelöltek 26 államban toronymagasan vezetnek, míg a republikánusok csak 13 államban büszkélkedhetnek ezzel az eredménnyel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!