Hírek

2006.11.02. 17:08

Az egészségügy nem vész el, csak átalakul

Tegnap a kormány elé került az egészségügyi tárca újabb tervezete, amely a kihasználatlan ágyakat megszüntetné. Az orvosok hiányolják a szakmai egyeztetést.

Europress-összeállítás

Molnár Lajos egészségügyi miniszter tegnap újabb tervezetet tett le a kormány asztalára, amely a jelenlegi mintegy hatvanezer kórházi ágyból kilencezret szüntetne meg 2007 júniusára. További hétezer-ötszáz fekvőhely eddigi gyógyító funkcióját pedig ápolásira cserélné.

Mindez a kormány szerint azt jelenti, hogy egyetlen kórház bezárását sem tervezik: a kevesebb ágyszám ugyanakkor kevesebb pénzt is jelent. Az érdeksérelemből származó konfliktusok gyakorlatilag garantálhatók, hiszen nem túlságosan valószínű, hogy valamennyi kórház főigazgatója kitörő örömmel venné tudomásul, hogy kevesebb ágy fenntartására köthet majd szerződést az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral.
„Én ezt nem forráskivonásnak nevezném, hanem költséghatékonyabb struktúrának” – mondta lapunknak Varga Ferenc.

A Magyar Kórházszövetség (MK) jelölt elnöke, a siófoki kórház főigazgatója hozzátette, hogy az ország jelenlegi pénzügyi helyzetében felelőtlen pazarlás lenne, ha alacsony kihasználtságú ágyak után is járna a pénz. Varga szerint az Egészségügyi Minisztérium tervezete a drága kórházi ellátástól az olcsóbb járóbeteg, illetve háziorvosi kezelés felé mozdítaná el a rendszert, ezért támogatják.

Az MK jelölt elnöke szerint sajnálatos módon demográfiai okok is indokolják a változtatásokat. Egyre kevesebb gyerek születik, ezért a szülészeti és nőgyógyászati, valamint az újszülött, csecsemő és gyermek osztályokon kevesebb ágy is elégséges. A lakosság elöregedése miatt ugyanakkor megnőtt az igény a krónikus és az ápolási ellátás fejlesztésére. „A tervezetben szereplő számok szerint az ilyen célra szolgáló férőhelyek száma 20 ezerről 27,5 ezerre nőne. „Mi reformpártiak vagyunk, mert a mostani az utolsó pillanat ahhoz, hogy a rossz struktúrán még az összeomlás előtt változtatni lehessen” – hangsúlyozta a siófoki kórházigazgató.

„Furcsának tartom, hogy a kormány elé kerülhet úgy egy törvénytervezet, hogy az egészségügyi tárca törvényi kötelességét elfelejtve nem kéri ki az orvosi szakma véleményét. Az ágyszámcsökkentés ötletéről csak a sajtóból értesültünk” – mondta lapunknak Gyenes Géza. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára ezért attól fél, hogy az átalakítások hasraütésszerűen történnek majd, a változások pedig sérthetik a betegekesélyegyenlőségét.

Gyenes szerint is indokolt a rendszer racionalizálása, de csak úgy, hogy az eleve orvoshiánnyal küzdő vidéki kórházakba is ugyanolyan feltételek mellett – tehát ne túl messziről – juthassanak el a betegek, mint a fővárosban.

A törvénytervezet az átalakítást a regionális egészségügyi tanácsokra bízza, amelyeknek az önkormányzatokkal – ahol a helyhatósági választások sokhelyen átrendezték a politikai színezetet – kellene megegyezniük, különben a kormány dönt. A kabinet addig csak az állam tulajdonában lévő mintegy nyolc és félezer ágy funkciójának ésszerűsítéséről határozhat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!