Hírek

2006.11.30. 17:13

A Kék Mecsetbe látogatott a pápa

BAMA

Isztambulban a katolikusok és az ortodoxok teljes egységét szorgalmazta meghívójával, I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával folytatott megbeszélésén XVI. Benedek pápa. A katolikus egyházfő szerint ezer évvel az egyházszakadás (szkizma) után ideje a keresztény egyházak közötti megbékélés útjára lépni.

XVI. Benedek és I. Bartolomaiosz közös nyilatkozatban hangsúlyozta: az európai egyesülés felé vezető minden lépésnél tiszteletben kell tartani a kisebbségek jogait, kulturális hagyományaikkal és vallási jellegzetességeikkel együtt. A közös állásfoglalás megerősíti az Európai Unió korábban közölt elvárását, miszerint Törökországnak a csatlakozáshoz teljes vallásszabadságot kell biztosítania nem muzulmán kisebbségei számára.

A szentatya ellátogatott az isztanbuli Kék Mecsetbe is. Isztambul legismertebb iszlám szentélyének felkeresésével XVI. Benedek a muszlimok iránti tiszteletét kívánta jelezni. Olasz lapok szerint látogatásának sikere már most érzékelhető: jelentősen alábbhagyott a törökök korábban vele szemben kimutatott ellenszenve. A pápa ezután találkozott az örmény egyház pátriárkájával, a szír-ortodox metropolitával, illetve a törökországi főrabbival is, este pedig együtt vacsorázott a Török Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!