Hírek

2006.10.02. 09:59

Kuncze: példátlan a Sólyom-beszéd

Még nem volt rá példa, hogy egy köztársasági elnök egy választás napján a kormányfő lemondatása mellett állt volna ki - hangsúlyozta a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában hétfőn a szabaddemokraták elnöke.

BAMA

Kuncze Gábor szerint Sólyom László beszéde "elég furcsa". A politika iránti bizalom megcsappanásával és az erkölcsi válsággal indokolt felszólítás, mely a szocialistákat biztatja Gyurcsány Ferenc lecserélésére - mindez egy hosszú folyamat eredménye, melynek része a kampányban elszabadult ígéretözön, melyben a Fidesz négyszer annyit ígért, mint a szocialisták. Nem tett jót a politikai közéletnek az sem, ahogy Sólyom László végül megszerezte a köztársasági elnöki széket - tette hozzá.

Emlékeztetett: négy évvel ezelőtt az akkori szocialista kormány osztogatással kezdett, amit a Fidesz is megszavazott. Megítélése szerint ennek eredménye az önkormányzati választásokon való elsöprő szocialista fölény és az államháztartási egyensúly felborulása volt. Kuncze Gábor szerint most - akár szavazatveszés árán - minden áron a gazdasági egyensúlyt kell helyreállítani. Ez kemény intézkedéseket kíván, és a koalíció ezért "bukta el" a mostani választási menetet.

Az SZDSZ elnöke rámutatott: meg lehet találni a jelenlegi helyzetre a politikai megoldást, de nem bocsátkozott részletekbe, hogy szerinte az miből is állna. Kijelentette: "nem feltétlenül személyi változás kell", hanem elkötelezettség a reformok iránt és egy erősen reformpárti miniszterelnök. A liberális párt elnöke szerint Gyurcsány Ferenc eleget tesz a kívánalmaknak. A reformfolyamat több mint két évig tart majd, nehéz lesz, érdekeket sért, tüntetéseket válthat ki. Ennek ellenére az ország előtt nincs más út - hangsúlyozta az SZDSZ elnöke.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!