Hírek

2006.09.20. 16:55

XVI. Benedek úgy látja, félreértették szavait

Z. M.

Nyugtalansággal figyeli a Magyarországról érkező híreket a pápa. XVI. Benedek szerdai általános audienciáján magyarul elhangzott szavai szerint azért imádkozik, hogy „mindegyik fél rátaláljon egy igazságos és békés megoldásra”.

A pápa ugyanakkor beszélt a muzulmán világban nagy vihart kavart regensburgi beszédéről is. A vallások közötti dialógusok fontosságát kiemelő felszólalásban egy 14. századi szöveget idézte azt mondta: Mohamed „gonosz és embertelen” dolgokat hozott a világba.

A pápa most először szólalt meg ezzel kapcsolatban, s közölte: szavait félreértették, hiszen az idézet valójában a vallás és az erőszak kapcsolatáról szól. A szentatya tiszteletét fejezte ki az iszlám iránt, hozzátéve, reméli, beszéde „önkritikus párbeszédet” indíthat el hitek és kultúrák között.

A Vatikán most harmadszor fejezte ki sajnálatát az elhangzottak miatt, a muzulmánok által várt bocsánatkérésre azonban ezúttal sem került sor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!