Hírek

2006.09.11. 07:14

Vészhelyzet vagy kampány?

Az egészségügyi bizottsága rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi a Fidesz. Az MSZP szerint nincs olyan helyzet amiről beszélni kellene.

Szakács Árpád

A Fidesz parlamenti frakciója kezdeményezi, hogy már ezen a héten rendkívüli ülést tartson az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága, illetve, hogy azon jelenen meg Molnár Lajos egészségügyi miniszter is. Cser-Palkovics András helyettes szóvivő elmondta: arra kérik a szocialistákat, hogy vonják vissza a „Gyurcsány-csomag” egészségügyre vonatkozó pontjait. Azt is szorgalmazzák, hogy a tervezett ülésen jelenjenek meg az egészségügyi szakmai szervezetek, kamarák, szövetségek, szakszervezetek, valamint az önkormányzati testületek vezető képviselői. A politikus idézte Kökény Mihály (MSZP) 2006. április 6-án elhangzott szavait, amelyek értelmében „az egészségügy nem lesz fizetős”. A legnagyobb ellenzéki párt képviselője hozzáfűzte, hogy ezzel szemben a „betegadó” különböző formái: vizitdíj, ágydíj bevezetésére készül a kormány.

Kökény Mihály reagálásában kifejtette: „könnyű egy választási kampányban elhangzott reagálást kiemelni a környezetéből”. Hozzátette: az áprilisi országgyűlési választások előtt a Fidesz „arról vizionált, hogy 300 ezer forint lesz egy mandulaműtét”.

Az ellenzéki kezdeményezésről úgy fogalmazott: semmi nem indokolja, hogy az önkormányzati választásban érdekelt, kampányukat folytató képviselőket összehívják. „Nincs olyan helyzet, amit meg kellene beszélni, nincs olyan kormány-előterjesztés, amivel külön foglalkozni kellene” – tette hozzá. A kormánypártok nem fognak asszisztálni ahhoz, hogy önkormányzati kampányeseménnyé degradáljuk azt, hogy az egészségügy problémáiról beszéljünk, a reformkérdéseket megvitassuk.

Erre rengeteg idő lesz: az Országgyűlés az őszi ülésszakon mással sem foglalkozik, mint a reformmal kapcsolatos törvények megvitatásával – hangoztatta. Kijelentette: senki nem tagadja, hogy vannak gondok az egészségügyben, és készülőben van a reform, ami „nagyon komoly érdekeket sért”. Mint mondta, szomorúnak tartja, hogy a Fidesz egy „érdekeiben sértett csoportot igyekszik felvállalni”.

Rákos betegek bolyonganak ellátatlanul?

Válsághelyzetet jelentenek az onkológiák – írja a Népszabadság. Az onkológusok szerint sokak számára elérhetetlenek a legkorszerűbb terápiák, és egyre több daganatos beteg „bolyong” ellátatlanul a rendszerben. Becslések szerint a legköltségesebb gyógymódra szoruló emlődaganatos betegek fele, míg a vastagbél-daganatos pácienseknek alig több mint a tizede kapja a leghatékonyabb kezelést.

Az ügyben az állampolgári jogok országgyűlési biztosa asztalán egyre több a panasz: Lenkovics Barnabás levelet és állásfoglalást készít az egészségügyi miniszternek a gyógyszerfelírások, elsősorban a kemoterápiás kezelések ügyében. Ha itt fennakadás van, azzal életeket veszélyeztetnek – közölte az ombudsman.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!