Hírek

2006.09.20. 02:41

Utcai harcok Budapesten

A kedd esti békés tüntetések utcai csatározásokba torkollottak a fővárosban. Sok a sérült, romokban hever a Rákóczi út és a Blaha Lujza tér és a Nagykörút egy része.

Farkas Károly - Maros László

[caption id="" align="alignleft" width="280"] A rendőrök a helyszínen hagytak egy rendőrautót, amelyet a zavargók felgyújtottak – fotó: Darnay Katalin
[/caption]A kedd esti tüntetések utcai harcokba torkollottak a fővárosban, miután a Kossuth téren tüntető több tízezres tömeg nagy része elindult a Köztársaság téren álló MSZP székház irányába.

A rendőrség 23 óra magasságában kezdte meg erőinek átcsoportosítását a pártszékház védelmére a Köztársaság térre és a Rákóczi útra. Az első rendőrrohamra a téren került sor, miután a rendőrök felszólították a pár száz fős, többségében fiatalokból álló csoportot a távozásra, majd lovasrohammal, könnygázgránátok bevetésével kergették a fiatalokat a Népszínház utca és a Rákóczi tér felé.

[caption id="" align="alignright" width="180"] A Blaha Lujza tér környékén mintegy egyórás állóháború bontakozott ki – fotó: Darnay Katalin
[/caption]A roham során tisztázatlan körülmények között megsérült egy operatőr, egyesek szerint rendőrök, mások szerint a tüntetők verték fejbe. Később a Népszínház utca és Dologház utca, illetve a Köztársaság tér sarkán álló csoportokat csak több lovasrohammal tudták szétverni. Tudósítónk szemtanúja volt, mikor a rendőrség közvetlen közelről, fejmagasságban a tömegbe könnygázgránátokat lőtt. Egy 20 év körüli fiatal megsérült a támadásban.

A kiszorult embereket a Népszínház és a Rákóczi út közötti mellékutcákban lovasrendőrök kergették végig, miközben az ablakokból a lakók a rendőröket szidalmazták.

Közben a Kossuth térről megindult emberek zöme elérte a Rákóczi út, Luther Márton utca sarkát, ahol mintegy száz rohamrendőr és lovasrendőr állta útjukat. A rendőrség több órás szakadatlan könnygázgránát sorozatokkal és lovasrohamokkal verték a dühöngő fiatalokat a Blaha Lujza tér felé, ahol több ezer ember gyülekezett. Tudósítónk is csak egy kapualjba beugorva tudott elmenekülni.

A Blaha Lujza tér és a keleti pályaudvar közötti szakaszon több hevenyészett barikádot is építetettek a Gyurcsány Ferenc lemondását követelő fiatalok. A Balaha Lujza téren egy rendőrautót felgyújtottak a fiatalok, amely később fel is robbant. A Blaha Lujza téren összeszorult mintegy kétezer tüntetőt végül a Rákóczi tér és a Ferenciek tere irányából egyszerre rohamozta meg a rendőrség, így azok az Oktogon és a 32-esek tere irányába menekültek.

Több sajtóorgánum jelentésével ellentétben a hétfői székházostrommal szemben a keddi tüntetésen túlnyomórészt fiatalok, egyetemisták és gimnazisták, illetve a Kossuth téri békés demonstrálók vettek részt. Elvétve sor került fosztogatásokra és atrocitásokra is. Az anyagi kár több tízmillió forintra rúg.

A Kossuth téren, az Országház előtt éjfél után csaknem teljesen szétoszlott a tömeg. Itt már kora estére mintegy tízezres tömeg gyűlt össze, a létszám később több tízezerre emelkedett. A résztvevők a Gyurcsány-kormány lemondását követelő jelszavakat skandáltak, és az állami zászló rúdjára felhúzták a nemzeti lobogót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!