Hírek

2006.09.26. 07:35

Tüntetés elakadásjelzővel

Szerdától polgári engedetlenségi mozgalmat indítanak a Kossuth téri tüntetés szervezői. Elsősorban az autósokra számítanak, a Magosz azonban nem csatlakozott a kezdeményezéshez

Éber Sándor

Egy héttel az MTV ostroma és az utcai zavargások után a Sziget Fesztiválra kezd hasonlítani a Kossuth téri megmozdulás. A miniszterelnök lemondását követelő demonstráción egyre több póló, zászló és perec árus jelent meg. Este koncertek vannak, a vidéki gazdák jóvoltából pedig ingyen étel is kapható. A szervezők arra törekednek, hogy az egész országra kiterjedjenek a megmozdulások egy polgári engedetlenségi mozgalom keretében.

„Szerdán arra kérjük az autós társadalmat, hogy állítsák meg autóikat, nyissák fel a motorháztetőt, rakják ki az elakadás jelző háromszöget, s így akadályozzák a forgalmat” – mondta lapunknak Molnár Tamás. A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 (MNB) szóvivője azt is elmondta, hogy a hidakon is akadályozni akarják a forgalmat, lehetőleg minél többször áthajtva rajta, hogy dugókat okozzanak, s ezt a taxisok és a teherfuvarozók is támogatják.

A Fidesz szövetsége Magyar gazdakörök Országos Szövetsége (Magosz) azonban nem csatlakozott a megmozdulásokhoz, jövő hétre halasztották az országos gazdademonstrációt. „Azt szeretnénk, ha a hét végi önkormányzati választást nyugodt légkörben tartanák meg, s annak legitimitása megkérdőjelezhetetlen lenne” – indokolta a döntést a szervezet elnöke, Jakab István. „Lehullt a Magosz arcáról a lepel, csak akkor tüntetnek, amikor szubvencióról van szó, de ha a hazáról, akkor nem mozdulnak” – reagált a bejelentésre Molnár Tamás. A tüntetés egyik szervezője szerint Jakabék csak a módosabb gazdákat képviselik, de nélkülük is több gazda részt vesz az akcióban.

Az egyre szaporodó szervezetek aktív petíciógyártása tovább zajlott. Az Országgyűlés elnökének megbízásából a parlament civil irodájának vezetője tegnap átvette a tüntetők egy csoportjának, az Új Magyarországért Egyesület petícióját. A többek között Makovecz Imre, Papp Lajos, Hargitay András, Melocco Miklós, Kelemen András fideszes parlamenti képviselő, Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás, Tőkés László és Kelemen András fideszes honatya nevével ellátott dokumentum alkotmányozó nemzetgyűlést, ideiglenes kormány felállítását követeli a nép nevében.

A petíciót Sólyom László köztársasági elnöknek is eljuttatták, amit az MNB is megtett. Az egyre szaporodó szervezetek között  némi nézeteltérés támadt, hogy ki képviseli igazán a tüntetőket. Az MNB és a Forradalmi Nemzeti Bizottmány például közleményben jelentette ki, hogy „Papp Lajos és barátai jószolgálati kezdeményezését” közvetítői próbálkozásnak tekintik, de küldöttségüket nem hatalmazták fel, hogy a nevükben tárgyaljanak.

A több mint száz magyar származású amerikai és európai egyetemi tanárt és kutatót képviselő Magyar Lobbi nyílt levélben fordult a magyar köztársasági elnökökhöz, azt kérve, hogy Sólyom László kezdeményezzen bizalmatlansági indítványt a Parlamentben, s az országgyűlés tegye meg a szükséges lépéseket a felelős és szakmailag hozzáértő kormányzás visszaállítására.

A kampánycsend alatt, tehát szombaton 0 órától a szavazóurnák vasárnap esti lezárásáig elvileg nem lehet választási demonstrációt tartani sehol az országban, ám a rendőrségnek erre az időre is be lehet  jelenteni rendezvény megtartását. Az V. kerületi választási bizottság kampánycsendsértés esetén megállapíthatja, hogy megsértették a választási törvényt, s végső esetben akár a választás helyi eredményét is megsemmisíthetik. A szervezők bejelentették, hogy a tüntetések nem fejeződnek be a hétvégén, a megmozdulás azonban három napra kulturális rendezvénnyé alakul át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!