Hírek

2006.09.03. 13:52

Titkos részletek Castro szerelmi életéből

Negyven év távollét után visszatért Kubába az egyetlen nő, aki elmondhatja magáról, hogy Fidel Castro felesége volt.

Csák Elemér

Negyven év távollét után visszatért Kubába az egyetlen nő, aki elmondhatja magáról, hogy Fidel Castro felesége volt. Nem kizárt, hogy az asszony titokban találkozott is a szigetország vezetőjével, aki nemrég súlyos műtéten esett át. A 78 esztendős Mirta Dias-Balart látogatásának fő célja minden valószínűség szerint az, hogy találkozzon fiával, akit még Castro hatalomra kerülése előtt szült meg.

Ha az egykori házastársak kibékülnek, véget ér egy kusza szerelmi történet. Dias-Balart ugyanis azt követően, hogy Castro kicsapongásai miatt elvált, az elnök egyik legádázabb politikai ellenfeléhez ment férjhez. Négy évtizeden át Madridban élt.

A kubai forradalom vezére többet nem nősült meg, de négy más nőtől még nyolc gyermeke született – írja a The Independent.

Dias-Balart maga mindig titkolta a Castróval eltöltött rövid idő történetét. Életrajzából azonban annyit lehet tudni, hogy filozófia szakos egyetemi hallgatóként ismerkedett össze Fidellel az 1940-es években. Annak ellenére, hogy fivére Rafael Batista kormányának tagja volt, 1948-ban férjhez ment a jogásznak tanuló Castróhoz. Egy év múlva megszületett a fiuk.

Amikor a forradalmi harc magával ragadta a férjet, Dias-Balart sejteni kezdte, hogy rendszeresen megcsalják. 1955-ben ezért elvált, s hamarosan Emilio Nunes Blancónak, Natista hívének karaiban vigasztalódott. Castro ekkor kiügyeskedte, hogy a gyerek nála maradt, és ő lett a gyámja is. A diktátor hatalmának megdöntése után az asszony még egy ideig Kubában élt, aztán férjével átköltözött Madridba. Dias-Balart ugyanis közelebb akart kerülni fiához, aki a Moszkvai Állami Egyetemen tanult.

Amikor az ifjabbik Castro, Fidelito lediplomázott, és visszaért az apjához, az anya rendszeresen látogathatta őt.

Madridban Dias-Balart mélyen hallgatott múltjáról, azt, hogy kicsoda, csak a legszűkebb környezete tudta. Miamiba félt elmenni, mert attól tartott, hogy a Castro-ellenes emigránsok körében veszélybe kerül az élete. Egyszer azonban második férje feltárta a titkot, és elmesélte egy újságírónak, hogy felesége korábban Castro felesége volt.

Fidel Castro élete szinte államtitok. Barátnőinek csak a neve ismert: Nati, Maria, Celia és Dalia. Fidel Castróról legutóbb három hete jelentek meg fényképek, 80. születésnapja alkalmából. Akkor a kubai vezér úgy nyilatkozott, hogy „nagyon boldog”, de miközben optimizmusra buzdította a kubaiakat, arra is figyelmeztetett, hogy a „rossz hírekre is fel kell készülniük”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!