Hírek

2006.09.14. 18:35

Sztrájkkal kezdődhet a tanév Romániában

Tüntetésekkel és sztrájkkal kezdődhet a tanév Romániában, mert a tanügyi szakszervezetek követelését indokolatlannak tartja a szaktárca.

T. B. L., Kolozsvár

A tanévnek pénteken kellene megkezdődnie, Mihail Hardau tanügyminiszter pedig váltig állítja, hogy valóban meg is kezdődik. Ezzel szemben a szakszervezetek 50 százalékos béremelést követelnek, péntek délelőttre pedig 20 ezer ember részvételével készülnek tüntetést szervezni a fővárosban.

Catalin Croitoru szakszervezeti bizalmi korábban úgy nyilatkozott, hogy a pedagógusok „készek az alkura”, és várják a kormány válaszajánlatát. A miniszter viszont „nem érti” a követelések mozgatórugóját, állítása szerint az elmúlt időszakban 6 százalékkal emelkedtek a pedagógusi bérek, ennél többet pedig nem engedhet meg magának a költségvetés. Hardau pénteken Csíkszeredában készül megnyitni a tanévet, két iskolát, az Octavian Goga és a Márton Áron gimnáziumokat keresi fel. Az Octavian Goga Gimnázium tanárai viszont máris jelezték, hogy nem vesznek részt a tanévnyitó ünnepségen, hanem kollegáikkal együtt Bukarestbe utaznak tüntetni. A szakszervezetek és a kormány közötti tárgyalások következő fordulójára a jövő héten kerül sor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!