Hírek

2006.09.28. 18:50

Sikeresnek tartják demonstrációjukat a patikusok

„Megtört a jég. A demonstráció elérte a célját” – értékelte csütörtök délelőtti patikusdemonstrációnak Hávelné Szatmári Katalin.

É. S.

A Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) elnöke szerint sikeres volt a megmozdulás, hiszen Molnár Lajos egészségügyi miniszter szakértői tárgyalásokat ajánlott fel és bizalmat kért megbeszélésük után.

[caption id="" align="alignleft" width="290"] A gyógyszerészek a patikaliberalizáció ellen tiltakoztak – fotó: Darnay Katalin
[/caption]A gyógyszerészek a patikaliberalizáció ellen délelőtt 8 és 10 óra között tiltakoztak azzal, hogy nem nyitottak ki a patikák. A gyógyszerészek azt szeretnék elérni, hogy a kormány vonja vissza a patikaalapítás és működtetés könnyítésére segítő intézkedéseket, egyes készítmények gyógyszertárokon kívüli árusításának lehetőségét, s a kötelező kamarai tagság eltörlését. „A többség megmutatta, lehet úgy demonstrálni, hogy a betegek nem szenvednek hátrányt” – hangoztatta Hávelné. A patikusok az akció során is kiszolgálták a vevőket, az ügyeleti kisablakokon keresztül. A gyógyszerészkamara elnöke szerint a betegek szolidárisak voltak velük a tiltakozás idején.

Molnár Lajos még szerdán a munkaügyi bírósághoz fordult, mivel jogszabályellenesnek tartotta a gyógyszerészek megmozdulását és a Gazdasági Versenyhivatal is eljárást kezdeményezett. Reggel egyébként az ÁNTSZ szúrópróbaszerű ellenőrzést tartott a patikákban, amit azzal indokoltak, hogy a szolgálat feladata a gyógyszerellátás folyamatos biztosítása.

Hávelné azt kérte az egészségügyi minisztertől, hogy gondolja át a beadványok visszavonását. Molnár arra kérte a kamara elnökségét, hogy csütörtök 15 óráig a sztrájkfelhívást vonja vissza, ebben az esetben eltekint az újabb bírósági eljárás megindításáról. „Kétezer gyógyszertár-tulajdonos gazdasági érdeke nem írhatja felül tízmillió ember jogát ahhoz, hogy megfelelő körülmények között jusson gyógyszerhez” – áll a sztrájkkal kapcsolatban az SZDSZ közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!