Hírek

2006.09.03. 08:07

Rájuk szavaztál, idd meg a levét!

Olvasónkat munkahelyén időről időre kritikával illetik, amiért a kormánypártokra szavazott. Ő ezt rossz néven veszi, hiszen a választás titkos.

Rados Virág

A hölgynek tökéletesen igaza van – értenek egyet a Dr. Schneider Ügyvédi Irodában. A kérdés a gondolat- és véleménynyilvánítás szabadságának témakörébe tartozik. Senkit hátrány amiatt nem érhet, hogy milyen a politikai pártállása. Azt persze nem lehet kivédeni, hogy némelyek emiatt ízetlenkedjenek. Sajnos nálunk a politikai kultúra e téren is gyermekcipőben jár. A kulturált magatartás ugyanis ott kezdődik, hogy tiszteletben tartjuk a másik ember véleményét, meggyőződését. Mi ehelyett nem eszmét cserélünk, ha különböző meggyőződésünkről vitába szállunk, hanem ledorongoljuk, kigúnyoljuk egymást.

A titkosságra valóban joggal hivatkozhat az, aki a gondolat- és véleménynyilvánítás szabadságát tiszteletben tartja. Nem véletlen, hogy a fülkében egyedül vagyunk, amikor beikszeljük az általunk választott neveket. Senkinek semmi köze hozzá, hogy kire szavaztunk.

Ha valakit politikai meggyőződése miatt hátrány ér, az ombudsmanhoz fordulhat. A hátrányos megkülönböztetés tilalma egyébként általános jogelv – így dr. Schneider. A polgári jog, a munkajog, a büntetőjog egyaránt tartalmazza. Ha valakinek ezt kell elszenvednie, azt alapjogaiban sértették meg. (Például emiatt nem kapott meg egy állást.)

Végső esetben e jogcímen kártérítésért, illetve jóvátételért még bírósághoz is fordulhatunk. Vigyázzunk azonban: az ilyen állítást nehéz bizonyítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!