Hírek

2006.09.11. 05:07

Nyílik a Frei-dosszié

Egy hét múlva ismét útjára indul a TV2-n Frei Tamás riportfilmsorozata, a Dosszié. Az adásokban a riporter arra keresi a választ, hol a helyünk a világban.

Csontos Tibor

- A világ melyik táján lesz az első adás helyszíne?

A kis himalájai királyságban, Bhutánban forgattunk. A helyszín mindenképpen különleges, hiszen televíziós forgatócsoportokat legfeljebb négy-öt évente engednek be az országba, legutóbb az angol közszolgálati televízió, a BBC stábja járt az országban. A rendkívül borsos árú vízummal - egy napra kétszáz dollár - a turistaforgalmat is korlátozzák, félnek a kirándulók áradatától, attól hogy a királyságot elárasztják szétdobált kólásdobozokkal. Két évig dolgoztunk azon, hogy bejuthassunk Bhutánba.

- Gondolom, ezúttal sem csupán az egzotikus környezet vonzotta.

- Olvastam, hogy a bhután király szerint országa fejlődésének nem az a fokmérője, mennyi az egy főre eső jövedelem. Úgy véli, Bhután fejlődését a nemzeti összboldogságban kell mérni.

- Miként mérhető a bhutániak boldogsága?

- Az első adásban bemutatok egy úgynevezett boldogságtérképet, amit a Föld országairól készítettek. Érdekessége, hogy a rajta szereplő országok nem csupán az egy főre eső nemzeti jövedelmük, tehát gazdasági mutatóik alapján hasonlíthatók össze, hanem abból a szempontból is, hogy mennyire érzik magukat hazájukban. Ezt úgy készítették el, hogy közvéleménykutatók megkérdezték az adott ország polgárait, hogyan őrzik magukat és a válaszok összesítése után kidolgozták az országra jellemző boldogságindexet. Kiderült, hogy például az angolok két hűtőszekrényt is vehetnek a fizetésükből mégsem boldogabbak, mint a kifejezetten nyomorban élő ugandaiak. Jártam Ugandában, ezt a boldogságot én is érzékeltem az ottani arcokon.

- Magyarország hol helyezkedik el ezen a térképen?

- A boldogságtérkép szerint a világ leginkább boldogtalan országai a kelet-európai régióban találhatók. Szerintem ebben az állapotban ott van a politikai kultúránk, benne vannak az autókból, házak ablakaiból kidobott csikkek, a kutyagumis és kátyús utcák, járdák, a lepusztult lépcsőházak, pisiszagú liftek, az omladozó épülethomlokzatok. Szeretném, ha a műsorból az is kiderülnek, mit kellene tennünk ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat itthon, miféle szemléletváltás kellene mindehhez. Mertz sok minden ezzel kapcsolatban egyáltalán nem pénzkérdés.

- Milyen témák követik a Dosszié bhutáni bemutatkozását?

- Foglalkozunk többek között a lombikbébi-programokkal, de a többit nem szeretném elárulni. A legfontosabb, hogy az eddigi Dosszié-sorozatok nyomvonalán haladunk továbbra is, ezúttal azon lesz az egyes epizódok hangsúlya, hol van Magyarország helye a világban. Karakteres véleményeket kívánunk közreadni, az eddig megszokott provokatív módon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!