Hírek

2006.09.23. 03:57

Meg lehet-e buktatni az utcáról a kormányt?

Olvasónk aggódva figyeli a politikai tünetéseket és az utcai zavargásokat. Ugyanakkor kíváncsi rá, hogy a tömeg elérheti-e a célját, azaz megbuktathatja-e a kormányt.

Rados Virág

A miniszterelnök legitim – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Vagyis törvényesen, a demokrácia keretei között és szabályai szerint megválasztott kormányfő. Ugyanezen törvények alapján a nép egyetlen módon válthatja le: szavazással, a következő országgyűlési választásokon. Jogi értelemben tehát a tüntetők nem cserélhetik le őt, sem békés, sem erőszakos eszközökkel. Bármit is gondoljanak róla.

Némelyek a köztársasági elnöktől várják a megoldást. De neki sincsenek közjogi lehetőségei, amelyekkel a kormányt lemondásra kényszeríthetné. Nem oszlathatja fel az Országgyűlést, nem írhat ki új választásokat. Nincs meg rá a jogosítványa. (Ezt Sólyom László egyébként maga is kifejtette.)

A köztársasági elnök erre a lépésre egyébként akkor jogosult, ha a parlament egy éven belül négy alkalommal vonja meg a bizalmat a kormánytól. Vagy az általa miniszterelnöknek jelölt személytől.
Más kérdés, ha a miniszterelnök vagy a kormány, netán mindkettő lemond. Akkor a parlamentnek új kormányfőt és kormányt kell megválasztania.

Olvasónk arra is kíváncsi, miért nem fogadta el az igazságügyi miniszter lemondását a miniszterelnök. Ezt nem úgy kell elképzelni, mint egy átlagos munkahelyet. A miniszteri bársonyszékből, bármilyen kényelmetlenné válik is valaki számára, az alkotmányjog szerint nem lehet csak úgy egyszerűen felállni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!