Hírek

2006.09.10. 14:45

Kísérleti gyerekek kerestetnek

Egy magyar magáncég óriási presztízsnyereséget és nem kevés hasznot könyvelhetne el, ha vakcinájáról bebizonyosodna, hogy gyermekeket is megvéd a madárinfluenzától.

BAMA

Eddig nem ismert oldaláról mutatkozott be a Tudományos Akadémia, amikor etikai kérdésben foglalt állást: szerinte – mint a tudományos intézmény e heti közleményéből kiderült – a madárinfluenza elleni oltóanyag kipróbálása gyermekeken etikátlan. Az orvosi szakma ezt másképp látja mind a világon, mind Magyarországon. Bujdosó László országos tiszti főorvos például úgy fogalmazott, hogy oltóanyagok kipróbálása gyermekeken mind szakmai, mind etikai szempontból nagyon szigorú feltételekhez kötött Magyarországon. De lehetséges.

A vitát az robbantotta ki, hogy egy magyar cég előrehaladott kutatásokat folytat a madárinfluenza elleni oltóanyag kifejlesztésében. Felnőtteken (közöttük például a tiszti főorvoson) már ki is próbálták az ellenszert, és ha sikerül gyermekeken is beállítani a szükséges mennyiséget, a magáncég elsők között lehet a világon. Vakcináját pedig árulhatja a világpiacon.

Az oltóanyag klinikai tesztelését felügyelő Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója szeptember elsején jelentette be, hogy a madárinfluenza elleni szert kipróbálják gyerekeken. Közölte: a vizsgálathoz húsz önkéntes szülő jelentkezését várják, akiknek gyermekein megkezdik a tesztelést. Minden engedély rendelkezésre áll. Az országos tiszti főorvos szerint a vizsgálatban részt vevő gyerekek szülei semmit sem kapnak majd a tesztért cserébe. Az oltóanyagot a tervek szerint a svábhegyi gyerekszanatóriumban adják be a gyerekeknek. Mindegyiküket egyszer oltják be, és három hét múlva nézik meg, hogyan reagált a szervezetük az oltóanyagra.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter az első hírek után megállapodott a Magyar Tudományos Akadémiával, hogy a gyermekkísérleteket csak azután kezdik meg, miután a felnőttpróbák utolsó fázisa is lezárult. A miniszter lapunknak azt mondta: ha mégis lenne emberre veszélyes madárinfluenza, akkor a legveszélyeztetettebb csoport a gyermekek és az idősek lennének. Ezért fontos, hogy gyermekeken is teszteljenek.

Az Omninvest Kft. által kifejlesztett, a madárinfluenza úgynevezett H5N1-es vírustörzse elleni oltóanyag egyébként korlátozott jelleggel ma is rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel. A két korlátozás: csak Magyarországon lehetne alkalmazni, és csak madárinfluenza-járvány esetén. A hagyományos magyar technológiával, tojásba oltva kifejlesztett oltóanyagból nem áll rendelkezésre nagy mennyiség az oltóanyaggyár pilisborosjenői telephelyén. A ciprusi fiókcég által tulajdonolt, magyar magánszemélyek által alapított cég szóvivője szerint a madárinfluenza elleni oltóanyag lincencével maga a cég rendelkezik. Igaz, a technológia alapjait még a rendszerváltás előtti állami intézményekben fejlesztették ki, de azóta – mint Németh Zsolt szóvivő fogalmaz – annyi hozzáadott értéket tettek a találmányhoz, hogy azt sajátjukként tarthatják számon. Az oltóanyagot 18–65 évesek között már sikeresen tesztelték. Bebizonyosodott, hogy a hatóanyag steril, nincs mellékhatása, és kiváltja a megfelelő ellenreakciót a felnőtt szervezetben. Madárinfluenza-járvány esetén beolthatnák vele mindazokat, akik baromfitelepeken dolgoznak, vagy más módon veszélyeztetettek.

Németh Zsolt tudomása szerint a világon egyedül az Omninvest készítette el a H5N1 elleni vakcinát. Ha járvány törne ki, a cég legyártaná és eladná az államnak a szükséges mennyiségű oltóanyagot, amelyet a veszélyeztetettek ingyen kapnának meg. Hasonlóan ahhoz a gyakorlathoz, ahogyan a hagyományos, „emberi influenza” elleni oltóanyagot is eladja az államnak az Omninvest, ráadásul versenytárs nélkül. Az Omninvest és az állam jó kapcsolatait bizonyítja az is, hogy a cég korábban kétmilliárd forint állami támogatást nyert el egy pályázaton. A pénz négy fázisban érkezik. Az első részt már felhasználták a szóvivő talányos megfogalmazása szerint a „készültségi minőség” javítására. Ennél többet a titkos szerződés miatt nem mondhatott.

A fenti esetek azonban nem azonosak a sajtóban korábban nagy terjedelemben tárgyalt emberi pandémiával, vagyis azzal a helyzettel, amikor a madárinfluenza vírusa mutáns törzsként emberről emberre terjed át, és világjárványt okoz. Az Omninvest Kft. azt állítja, hogy technológiája alkalmas lenne arra, hogy egy ilyen mutáns vírus azonosítása után két hónappal legyártsa az ellene alkalmas oltóanyagot.

 

egkeresésünkre Szabó Franciska, az Országos Gyógyszerészeti Intézet sajtóreferense elmondta: az emberi felhasználásra kerülő vizsgálati készítmények klinikai kutatásához egy adott szponzor több olyan intézményt bíz meg az orvostudományi vizsgálatok elvégzésével, ahol a tárgyi és személyi feltételek adottak. Praktikusan kórházakat, klinikákat. A kutatások elvégzéséhez az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) hatósági engedélyét kell beszerezniük. Ehhez a vizsgálati tervet, az úgynevezett preklinikai vizsgálatok és a kémiai vizsgálatok dokumentációját kell benyújtani.

A gyógyszerészeti intézet az engedély elbírálásáról a szakmai-etikai bizottság véleménye után dönt. A bizottság elutasító véleménye esetén az OGYI nem engedélyezheti a kutatást.

A vállalkozó szellemű érdeklődők az intézmény honlapján vagy sajtóhirdetésből értesülhetnek a kutatásról, de maga az orvos a betegei köréből is toborozhat. A részvételi felhívásnak tartalmaznia kell a vizsgálat célját, módszereit, a költségtérítés mértékét. A kiválasztott alanyoknak beleegyező nyilatkozatot kell tenniük ahhoz, hogy részt vehessenek a vizsgálatokon. Számos egyetemista jelentkezik, mert az egészséges önkéntesen végzett kutatások alanyait költségtérítésben és egyéb juttatásokban részesítik – mondta a sajtóreferens.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!