Hírek

2006.09.18. 23:35

Kifosztották a Magyar Televízió épületét

Az éjszakai órákban tüntetők egy csoportja megtámadta a Magyar Televízió budapesti székházát. Ostromállapot a Szabadság téren, romokban a tévészékház.

BAMA

Az éjszaka folyamán tüntetők egy csoportja megrohamozta a Magyar Televízió épületét. A rendőrség könygázzal, vízágyúkkal kísérelte meg feloszlatni a Gyurcsány-kormány intézkedésein felbőszült tömeget. Helyszíni tudósítónk jelentése szerint a tömeg - mintegy négyezer ember - a tér padjait és a fémkordon elemeit használta az ostromhoz. Betörték a televízió székház ablakait.

A rohamosztag a Nádor utca felől támadott, mintegy 60-80 rohamrendőr próbálta meg könygáz és vízágyúk segítségével szétverni a lázadókat. Sokan megsebsültek.

A Hír Televízió felvételein hatalmas robbanás volt látható. A tömeg és a rendőrség valóságos utcai harcot vívtak egymással a Magyar televízió épülete előtt. A tömeg majdnem benyomult az épületbe, a téren autók lángoltak a székház előtt, a rendőrök kénytelenek voltak az első támadás után visszavonulni. A rendőrség második és harmadik támadása sem járt sikerrel, információink szerint legalább hatvan rendőr megsebesült a harcokban.

A Szabadság téri erőszakos tüntetés kezdete után  a tüntetők több autót is felgyújtottak. Sokan a több ezres tömegből folyamatosan támadták a rendőröket, Molotov-koktélokat is hajítottak közéjük.

Az égő autókról hajnalban, egy órakor átterjedtek a lángok a Magyar Televízió épületének előbb az egyik ablakára, majd az épület jobb szárnyának a főlépcsőtől 40-50 méterre eső szakaszára. Az épületnek azon a részén az ablakokból sűrű fekete füst dől ki az ablakokból. A tűzoltók sokáig a rendőri biztosításra vártak, majd megközelítették a helyszínt, a lángokat keddre virradóra, kevéssel 2 óra után fékezték meg.

A tüntetők végül a több órás ostrom után bejutottak a Magyar Televízió székházába. A helyszínen járva elképesztő rombolás képe fogadta tudósítóinkat. Míg a tiltakozók nagy része a székház aulájában Gyurcsány Ferenc lemondását követelte, addig többen fosztogatni kezdték a székház berendezését. A rendőrség tehetetlenül figyelte az eseményeket.

A tüntetők felolvasták követeléseiket is, ám nem a köztelevízió adásában, mert a székház nagy részében lekapcsolták az áramot, hanem az egyik kereskedelmi televízió stábjának mutatták be azokat az MTV székházának aulájában.

A tiltakozók követelései szerint:

- állítsanak fel független vizsgálóbizottságot a kormány tevékenységének kivizsgálására, a vizsgálat idejére zárolják az ország vezetőinek vagyonát

- hívják vissza Magyarország európai parlamenti képviselőit, s válasszanak helyettük igazi képviselőket.

- Magyarország a magyaroké legyen, ne tőkeerős érdekcsoportoké

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője háromnegyed háromkor közölte, hogy a rendőrség visszafoglalja a tüntetőktől a televízió épületét, de ottjártunkkor, fél négykor még nem történt rendőri intézkedés. A rendőrök erősítésre vártak, amihez információink szerint vidékről kellett elvonni a rendőröket. A végső akcióban több mint ezren vettek részt, többségük felszerelés, pajzs és sisak nélkül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!