Hírek

2006.09.07. 19:01

Ismét harcolni kell a Tokaji névért

Hosszas huzavona után megszületett a magyar borok eladásának támogatásáról szóló megállapodás. Az érdemi munka azonban csak ezután kezdődhet. Elsőként talán a hamis ukrán tokaji bor felszámolásával.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Hordószámra készülnek az igazi Tokajik a pincészetekben, amelyeket marketinggel és minőségvédelemmel is támogatni kell
[/caption]Még a parlament őszi ülésszaka alatt kezdeményezi a bortörvény módosítását az agrártárca. A borászok egyéves egyeztetés után szerda délután állapodtak meg Gráf József miniszterrel a bormarketingre és minőség-ellenőrzésre szánt forgalomba hozatali járulék kérdéséről. Idén februártól a bor után már nem jövedéki adót, hanem forgalomba hozatali járulékot kellene fizetni. Az erről szóló törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendelet azonban a mai napig nem látott napvilágot. Így a borászok nem fizették a járulékot, ezáltal megközelítően egymilliárd forintot spóroltak.

A borászok elérték, hogy a literenkénti nyolcforintos járulékot csak azután kelljen majd megfizetniük, ha eladják a bort. A hatályos szabályozás szerint már a forgalomba hozatal előtt le kellene róniuk a járulékot. A későbbiekben befizetett pénzt egyelőre az agrártárca kezeli, de azt a borászok által alapított Magyar Bormarketing Kht. Használhatja fel. Az összeg hatvan százalékát bormarketingre, negyven százalékát pedig minőség-ellenőrzésre fordítják majd.

[caption id="" align="alignright" width="180"] Jogtalanul palackozták a tokaji nemes nedűknek járó üvegbe a hamis ukrán bort - fotó: index.hu
[/caption]Az egyik sürgős feladat lehet az áltokaji borok kiiktatása. A hetekben felröppent a hír, hogy Ukrajna hamis, Tokaji névre keresztelt borokkal árasztotta el az orosz piacot. Az Index internetes portál szerkesztőségében a napokban egy-egy palack Ukrajnában, Beregszászon gyártott, Tokaji néven forgalmazott muskotály és hárslevelű landolt. A borokat a tokaji különlegességeknek, az aszúnak, a szamorodninak, a fordításnak, a másolásnak és az eszenciának fenntartott, levédett, félliteres üvegekbe töltötték. Más borokat ilyen palackokban tilos forgalomba hozni.

A hamisított ukrán tokaji már évek óta megtalálható a piacon – mondta el érdeklődésünkre Jarecsni János, a Tokaji Borvidék hegyközségi tanácsának titkára. Tudomása szerint négy-öt olyan ukrán üzem is van, ahol nem tokaji szőlőből készült bort készítenek, de Tokaji néven dobják piacra. Az utánzatokat fél áron kínálják főként Oroszországban, amely az egyik legfőbb piaca a magyar boroknak. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztályán érdeklődésünkre elmondták: a miniszter felveszi az ügyben a kapcsolatot ukrán kollégájával. Gráf korábban úgy nyilatkozott: elképzelhető, hogy Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásain az ország uniós belépésének feltételeként szabja hazánk, hogy északkeleti szomszédunk fogja vissza a borhamisítást.

Nem csak az ukránok éltek vissza a Tokaji márkanévvel

Magyarország számos országgal csatázott a névhasználat miatt. Olaszországgal és Franciaországgal szemben nyertünk: Friuliban lemondanak a tocai, Elzászban a tokay pinot gris elnevezésről. Az Európai Bíróság tavaly döntött úgy, hogy a Tokaj elnevezés egy földrajzi hely megjelölése, így a bor jogosult az eredetvédelemre. Szlovákiával 2004-ben született megállapodás arról, mekkora területen készíthetnek tokajit a borvidék határon túli részén. Nemrégiben szlovén gyártású tokaji is feltűnt a piacon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!