Hírek

2006.09.19. 06:21

Fél évvel elnapolták a tárgyalást

Olvasónk válókeresetet nyújtott be a bíróságra férje ellen. A tárgyalás napját kitűzték, aztán hivatalból fél évvel elhalasztották. Hogy lehet ez? – kérdezi a háborgó hölgy.

BAMA

Hasonló esetek szép számmal előfordulnak. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. A bíró is ember, neki is van időbeosztása, amelyet akár több hónappal előre meghatároznak. Elképzelhető, a kérdéses tárgyalás napján megbetegszik, vagy egyéb halaszthatatlan teendője támad. Például temetésre kell mennie. Ilyenkor kitűzött tárgyalásait elnapolják. A bírók nagyon leterheltek. Előfordul, hogy az elmaradt tárgyalás akár fél évvel is hátrébb tolódik. Egyszerűen azért, mert a bíró addig teljesen be van táblázva – magyarázza a jogi szakember.

Hogy miért nem kerülhet akkor az ügy másvalakihez? Erre is egyszerű a válasz. A gyakorlat szerint egy ügyet minden alkalommal ugyanaz a bíró tárgyal. Ő ismeri a problémákat, ő látja át az összes mozzanatot. Mondhatja persze a kedves olvasó, hogy akkor a halasztás helyett szignálják ki másnak a bontópert. Olyan bírónak, aki akkor éppen ráér. Ez viszont azzal a veszéllyel fenyeget, hogy az egész tárgyalást elölről kezdve még tovább húzódik majd a dolog. Éppen az, amin az olvasó olyannyira szeretne túllenni. Elképzelhető tehát, hogy a bontóper az összes mozzanatával még tovább tart, mint a másik bírónál húzódott volna.

Egyébként ha annyira sürgős a válás, kössenek a felek egyezséget – tanácsolja a jogász. Ezt nyújtsák be a bíróságra, és akkor hamar behívják őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!