Hírek

2006.09.28. 18:20

Elvontatták a gulyáságyút

A csütörtök a bontás és az újraépítés jegyében telt a Parlament előtti Kossuth téren. Az ÁNTSZ ugyanis fertőzésveszély és egyéb megalapozott higiéniai okokból bezáratta az ingyen konyhát, ezért a gazdák egy traktor után kötötték és elvontatták azt a verőcei gulyáságyút, amely napközben a tüntetés szívének számított.

Vég Márton

Elbontották a melegkonyha feletti sátrat, összepakolták a sörpadokat és a konyhai eszközöket, de a legnagyobb érvágást a színpad szétszerelése okozta a szervezőknek. A kisgazdák tulajdonában lévő pódiumot a déli órákban szállították el, de néhány órával később már újra volt hová felmenniük a szónokoknak, igaz, a hamarjában összetákolt színpad eléggé lehangoló látványt nyújtott. A beszédek tartalma azonban mitsem változott az elmúlt lassan két hét hétben.

„Mi nem megyünk el, mert ez egy erkölcsi forradalom. Semmilyen jogalapja nincs a rendőrségnek, hogy feloszlasson minket. Gyurcsány Ferenc mondjon le” – harsogta az egyik rendező. Az utóbbi mondatot eddig is meglehetősen gyakran fűzték bele a beszédekbe a szónokok, csütörtökön azonban, ha lehet, akkor még többször, amit valószínűleg az indokol, hogy péntek éjféltől már tilos lesz.

„Semmilyen politikai tartalmú beszéd nem hangozhat el a színpadon, minden transzparenst le kell bontani, és csak a magyar zászló loboghat, tehát az árpádsávos zászlók nem. Ha ezt sikerül elérnünk, akkor megnyerjük ezt a csatát. Célunk a folytonosság” – mondta Takács András. A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője megerősítette, hogy a kampánycsend időszakát főleg versolvasással és magyar népdalok éneklésével töltik majd ki. Takács bízik abban, hogy esténként továbbra is felduzzad majd néhány ezres tömeggé a délelőtti, legfeljebb száz fős keménymag. Utóbbiak már a Gyurcsány-beszéd nyilvánosságra kerülése óta a helyszínen vannak és sátrakban alszanak. „Én október 23-ig biztosan maradok, és addig békésen figyelem a történteket. Utána pedig majd meglátjuk” – mondta lapunknak az egyik sátorlakó.

Közben a várható tiltakozó akciók miatt csütörtökön már 15 órakor hazamehettek a budapesti Markó utcában működő bíróságok dolgozói, többek között Legfelsőbb Bíróság munkatársai. „Nem kiürítésről van szó, pusztán lehetőségről. Tájékoztatást kaptunk a rendőrségtől a várható eseményekről, ezért mehetnek haza korábban a dolgozók” – indokolta a döntést a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága. Molnár Tamás, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője még szerdán este szólította fel az embereket a Kossuth téren, hogy csütörtökön vonuljanak a bíróságok épülete elé, így támogatva annak a jogi csoportnak a munkáját, amely a „politikai foglyok kiszabadítása” érdekében jött létre.

Csütörtökön hazatért egyhetes Amerikai Egyesült Államokbeli útjáról Göncz Kinga külügyminiszter, ahol részt vett az ENSZ közgyűlésén és számos kétoldalú megbeszélést folytatott. „Borzasztóan sokat ártott Magyarország megítélésének az MTV székházának ostroma. Keményen kell dolgozni azon, hogy a külföldön is sugárzott, vizuálisan nagyon erős benyomást keltő képsorokat valahogy verbálisan helyre lehessen tenni” – mondta a magyar diplomácia vezetője.

Nem bántalmazzák a foglyokat

Újabb négy ember előzetes letartóztatási kérelméről döntött garázdaság gyanúja miatt csütörtökön első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A tüntetésekkel összefüggésben jelenleg 139-en vannak előzetesben, heten házi őrizetben. A Büntetés-végrehajtási Szervezet pedig visszautasítja azokat a vádakat, miszerint a letartóztatottakat bántalmaznák. „Fogvatarásuk törvényes, elhelyezésük jogszerű” – áll a közleményükben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!