Hírek

2006.09.01. 17:32

Elvesztették a Holdra szállás bizonyítékait

Egyszerűen elkallódott a 20.század egyik legfontosabb történelmi dokumentuma, az 1969-es Holdra szállás eredeti felvétele. A tekercseket ugyanis, amelyek az amerikai Űrkutatási Ügynökség, a NASA tulajdonában voltak, kölcsönadták az Egyesült Államok Nemzeti Levéltárának.

F.K.

A Nasa később visszakérte őket, és a saját archívumában helyezte el azokat. A kópiákat most akarták digitálisan feljavítva feltenni az internetre, ám azok nem voltak sehol. A vizsgálat szerint a filmfelvételeket tartalmazó tekercseket valamelyik költözés során egyszerűen elvesztették.

Az Apolló 11 küldetés, amely végül 1969-ben sikeresen leszállt mellékbolygónk felszínén, amúgy sem volt mentes a kellemetlen meglepetésektől. Mint azt a küldetés egyik űrhajósa, Buzz Aldrin mesélte, a három űrhajós életét egy ceruza mentette meg. Az történt ugyanis, hogy letört egy kapcsoló és a Holdról való indulásuk előtt vették észre, hogy nem tudnak felszállni. A visszaszámlálás alatt aztán Aldrin egy ceruzával nyomta be a kapcsolót. A küldetés technikai része olyan kidolgozatlan volt, hogy Richard Nixon amerikai elnöknek két beszédet is készítettek, egyet a sikeres holdraszállás esetére, és egyet arra, ha a három űrhajós, Neil Armstrong, Buzz Aldrin és Michael Collins halálát kellett volna bejelenteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!