Hírek

2006.09.14. 05:20

Elválok tőled, húzz el a lakásomból!

Olvasónk válni akar, de hiába kéri házastársát, hogy költözzön el lakásából, amely jog szerint az övé. Már az is megfordult a fejében, hogy felbérelt emberekkel rakatja ki.

Rados Virág

Ha a lakás a miénk, velünk lakó házastársunk addig tartózkodhat ott, amíg neki azt tulajdonosként megengedjük – mondja ügyvéd szakértőnk. A bentlakás joga a jogi szakember szerint ez esetben szívességi jogcím, amely megszűnik, amikor e szívességet megvonjuk.

Nehéz ügy, ha nem kívánt lakótársunk nem hajlandó önként elköltözni. Amennyiben felszólítottuk a távozásra, és ő mégis marad, magánlaksértést követ el – vélekedik az ügyvéd.

Másként foglal állást a kérdésben egy másik ügyvédi iroda munkatársa. Mint mondja, az ilyen esetekben a magánlaksértésről szóló feljelentéseknél az ügyészség megszünteti az eljárást. A polgári bontóper során születő vagyonmegosztásnak (vagy „sima” vagyonmegosztási pernek) kell kimondania, kié az ingatlan. Előfordulhat ugyanis, hogy az együttélés során a lakás részben közös tulajdon lett. Például akkor, ha a felek azt együtt újították fel. Ilyenkor mindekettejük pénze benne fekszik a házban, és ezt dokumentumokkal igazolni is lehet.

Másik lehetőség, hogy birtokvédelmet kérünk az önkormányzat jegyzőjétől – teszi hozzá másik szakértőnk. Harminc napon belül megszülethet a számunkra kedvező határozat. Ha ez jogerőre emelkedik, akár rendőri segítséggel is végrehajtható.

Semmiképpen ne cselekedjünk saját szakállunkra. Az önbíráskodást a törvény bünteti. A végén még mi járhatunk rosszul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!