Hírek

2006.09.18. 08:19

Elrabolták a gyönyörűszép kilátásomat

Olvasónk családi házának ablakából csodás kilátás nyílt a hegyekre. A szomszédban nemrég felhúzott épület azonban eltakarja a panorámát. Mit lehet ilyenkor tenni?

Rados Virág

Panorámapernek hívják az ügyvédi gyakorlatban az ilyen esetből származó jogvitát. Az alaphelyzet: az ingatlan elveszítette egyik előnyös tulajdonságát, ezért értéke csökkent. Ne szaladjunk rögtön a bíróságra – tanácsolják a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Tárgyaljunk a szomszéddal a kártérítésről. Ha nem sikerül megállapodnunk az összegben, a kár becslésére kérjünk fel szakértőt. Tiszteletdíja nem lesz két fillér, de ha tényleg jelentősen csökkent ingatlanunk értéke, és a kártérítést megkapjuk, megéri.

Amennyiben így sem jutunk dűlőre, perre vihetjük a dolgot. A bíróság megvizsgálja az építkezés és a panoráma elvesztése közti ok-okozati kapcsolatot. Ha bebizonyosodik, hogy ez létezik, tehát valóban az újonnan felhúzott épület takarja el a kiltást, független igazságügyi ingatlanszakértőt bízhatnak meg a kárfelméréssel. Az ítéletben kötelezhetik a szomszédot: fizessen nekünk meghatározott kártérítést.
Hasonló probléma a „benapozás”, amikor az ingatlan korábbi megvilágítása csökken.

Ugyancsak joga lehet a kártérítéshez annak a tulajdonosnak, aki egy építkezés miatt lakása intimitását veszíti el. Például úgy, hogy a szomszédos új házból be lehet látni a kertjébe. Ezzel a nyugodt pihenés lehetősége veszik el. Mert ugyan ki szereti, ha mondjuk kertészkedés vagy napozás közben odaátról bárki bámulhatja?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!