Hírek

2006.09.24. 06:19

Ellopták az arany nyakláncomat az öltözőből

Olvasónktól az edzőtermi öltöző szekrényét felfeszítve ellopták aranyláncát. Az ajtóra ugyanakkor ki van írva: az ellopott értékekért felelősséget a tulajdonos nem vállal.

BAMA

A fő szabály ilyen esetekben az, hogy olyan öltözőt kell biztosítani, ahol valaki őrzi a benn hagyott ruhákat, értékeket. Erre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában hívták fel a figyelmet. Ez általában színházakban, éttermekben, kávéházakban, fürdőkben van így. A szolgáltató felelős az öltözőben hagyott holmiért. Mondhatja ugyan, hogy ha ő kiírta: nem felelős, és a vendég mégis ott hagyta értékét, azzal tulajdonképpen beleegyezett a feltételbe. De nem lesz igaza.

Más kérdés, hogy az edzőtermi szekrénykében nem hagy az ember túl nagy értékű dolgokat. Gyémánt nyakláncot például ne jusson eszünkbe ilyen veszélynek kitenni. Vagy ha mégis, akkor ne számítsunk rá, hogy kár esetén azt bárki is megtéríti nekünk. Ezt egyetlen bíró sem fogja megítélni – vélekedik az ügyvéd. Más kérdés, ha a téli dzsekink tűnik el a szekrénykéből. Ez esetben hiába próbálja magától elhárítani a felelősséget az edzőterem. Igenis gondoskodnia kell róla, hogy ruhánkat őrizze valaki. Elvégre kabátban nem vehetünk részt az edzésen.

A munkahelyen hagyott vagyontárgyak köre külön kategória – folytatja a jogi szakember. A munkáltató ilyenkor azokért vállal felelősséget, amelyek a munkaviszonyhoz kellenek. Ha az edzőteremmel perre kerülne a sor például egy arany jegygyűrű kapcsán, bírói mérlegelés kérdése lehet, megítélik-e nekünk a kártérítést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!