Hírek

2006.09.18. 16:05

Egymásra utaltság és együttműködés

Az energetika volt a központi témája Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnapi munkatalálkozójának a fekete-tengeri Szocsiban.

Europress-összeállítás

"Ez több mint Oroszország és Magyarország együttműködése, ez Oroszország és Európa együttműködése. Egymásra vagyunk utalva: Európának szüksége van az orosz energiára, Oroszországnak szüksége van az európai vevőkre” –fogalmazott a magyar miniszterelnök, amikor egynapos munkalátogatáson fogadta Szocsiban fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök. A magyar kormányfő szerint az, aki az energia témájában nem érti a másik szempontjait „az előbb-utóbb rajtaveszít, s mi érteni szeretnénk Oroszország szempontjait”.

Gyurcsány Ferenc látogatásának keretében írta alá a magyar és az orosz mezőgazdasági miniszter a két ország közötti mezőgazdasági és élelmiszeripari, kétszer öt évre szóló keretmegállapodást. Gráf József a távirati irodának elmondta: azt reméli, hogy ez az egyezmény is segít a magyar mezőgazdaság számára korábban hagyományosnak számító orosz piac újjáépítésében.

A keretmegállapodást a két ország agrár- és élelmiszeripari vállalkozásainak, pénzügyi intézeteinek kell majd tartalommal megtölteniük. Három területen – cukorgyártás, baromfi- valamint sertés tenyésztés – már konkrét együttműködési tervekről van szó. Gráf József szerint jelenleg a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar termelési kapacitásának 40 százalékára nincs biztos piac. Magyar részről abban bíznak, hogy ebből mintegy 15 százalékot az orosz piac vesz majd fel, ahová már most is jelentős a magyar mezőgazdasági termékek kivitelének bővülése. 

Ezzel kapcsolatban a magyar miniszterelnök azt hangsúlyozta: „Közösen modernizáljuk Magyarország és Oroszország mezőgazdaságát és élelmiszeriparát, technológiát, termelési rendszereket, genetikai állományokat cserélünk és szállítunk egymásnak”.

Magyar vendégét köszöntve Vlagyimir Putyin elmondta, hogy legutóbbi budapesti tárgyalásai teljes mértékben sikeresek voltak, minden ott született megállapodás megvalósul. A két ország kapcsolatai szerződéses kereteinek erősítésében most újabb lépést jelent a mezőgazdasági megállapodás aláírása.

Az orosz elnök megemlítette, hogy a két ország közötti árucsere-forgalom értéke tavaly rekordot ért el, hat milliárd dollár volt. Idén az első félévben a növekedés 40 százalékos, s a magyar export bővülése elérte a 70 százalékot. Putyin reményét fejezte ki, hogy a mostani találkozó, majd az ezt követő kormányközi bizottsági ülés és konzultáció a további fejlődést szolgálja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!