Hírek

2006.09.27. 18:49

Csütörtökön két órával később nyitnak a patikák

Csütörtökön csaknem az összes magyarországi patika reggel nyolc óra helyett tíz órakor nyit ki. A Fidesz szerint a gyógyszerészeknek nem maradt más eszközük, mint ez a tiltakozás a kormány politikai döntésével szemben.

BAMA

A patikusok a kormány patikaliberalizációs elképzelései ellen tiltakoznak; a demonstrációt addig folytatják, amíg a kormány vissza nem vonja többek között a patikaalapítás és -működtetés könnyítésére irányuló változtatásait, bizonyos készítmények gyógyszertáron kívüli árusításának lehetőségét és a kötelező kamarai tagság eltörlését – mondta el Lestyán Balázs, a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) elnökségi tagja szerdán Budapesten.

A patikusok tiltakozása - növekvő időtartamban - addig tart majd, amíg a kormány nem változtat álláspontján. Hávelné Szatmári Katalin, a kamara elnöke azonban a következő lépésről még nem tudott beszámolni, mondván azt csak a csütörtöki tiltakozás értékelése után döntenek. A gyógyszerészek ugyan a sztrájk idején is a patikában tartózkodnak, de csak a sürgősnek minősülő gyógyszerkiadást vállalják.

Az MGYK elnökének beszámolója szerint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat "fenyegető leveleket" küldött a gyógyszertáraknak, hogy jogszabálysértést követnek el, ha részt vesznek a demonstrációban. Hávelné Szatmári Katalin hangsúlyozta: minden gyógyszerész önként vállalta a demonstrációt.

A Népszava információjára - miszerint az egészségügyi tárca a  gyógyszertárak árbevételéhez mérten patikaadó bevezetését  fontolgatja - Hávelné úgy reagált: ez az intézkedés beleillik a  patikaliberalizációs elképzelésekbe, és az adó bevezetése lehetetlen  helyzetbe hozná a patikusokat.

Mikola István, a Fidesz egészségpolitikusa elmondta, politikai döntés született azzal, hogy a kormány felszabadítja a patikaalapítást és liberalizálja a gyógyszerforgalmazást. Hozzátette: a gyógyszerészeknek nem maradt más eszközük, mint a mostani tiltakozás, a részleges nyitvatartás.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!