Hírek

2006.09.15. 06:25

Átnyúlik a diófa ága a szomszédból

Olvasónk telkére a szomszédból több fának is átnyúlik az ága. Egy nagy viharban az egyik letört, és tönkretette az udvari vízcsapot. A többiről hulló leveleket az idős asszony takarítja.

BAMA

A felvetés jogos – reagáltak a problémára a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A Polgári Törvénykönyv szabályozza az átnyúló ágakról szóló vitás kérdéseket. A hölgy problémájára tehát, hogy van-e valamilyen rendelet e témában, a válasz: igen. Akinek a telkéről átnyúlik egy vagy több ág a szomszéd „birtokára”, köteles levágni azokat. Ha magától nem teszi, szólítsuk fel rá írásban vagy levélben.

Ha a szomszéd erre sem cselekszik, mi magunk is intézkedhetünk. Vagy saját kezűleg, vagy segítséggel levághatjuk az ágakat. Amennyiben munkásokat hívunk a művelethez, és a megrendelt szolgáltatás pénzbe kerül, felszólíthatjuk a szomszédot, hogy fizesse ki az összeget. Vagyis érvényesíthetjük a számlát vele szemben. A szomszéd agresszív ember, az idős hölgy fél tőle. Nos, amennyiben a történtek során az illető arra vetemedik, hogy fenyegessen, zaklasson minket, feljelenthetjük érte a rendőrségen. Ez a cselekedet már büntetőjogi kategória.

Ami a vihar által letört ágat és az eltörött vízcsapot illeti, az vis major. Azaz előre nem látható esemény, amiért senki nem felelős. Ezért nem követelhetünk a szomszédtól kártérítést. Mert az ág átlógott ugyan, arról viszont a szomszéd nem tehet, hogy a vihar letörte – mondja az ügyvéd. Ez esetben, ha van biztosításunk a telekre, a biztosítóhoz fordulhatunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!