Hírek

2006.09.29. 06:27

A viszkis rabló visszatér

Eljött a nagy pillanat. A filmesek újkori kedvencéről, a viszkis rablóról este mutatja be tényfeltáró moziját a Discovery csatorna. Ezúttal még nem Johnny Depp alakítja a „népi hőst”, hanem Max Rositan.

Szabó Zoltán Attila

[caption id="" align="alignright" width="260"] Max Rositan játssza Ambrust. A magyar Robin Hood története népszerű filmes és televíziós téma lett.
[/caption]A kábelcsatorna 170 országban fogható jelenleg, így a jellegzetesen magyaros rabló-pandúr sztorit némi túlzással az egész világ látja és csodálja. Sajátos országimázs, az egyszer biztos. A Discovery stábja egyébként egy héten át forgatott kis hazánkban, s az itt készült interjúk alapján mutatják be A. A. igaz meséjét. A tévések a nyomozásban részt vevő rendőrökkel és nyomozókkal beszélgettek, magát a Viszkist is meglátogatták a fegyházban.

A kilencvenes éveken átívelő nyomozásban rengeteg rendőr és detektív vett részt, különböző nyomozócsoportok alakultak. A Discovery többek között Varjú Lajossal, a BRFK Rablási Alosztályának vezetőjével és Keszthelyi Józseffel készített interjúkat. Szót kapott Fülöp Valter rendőr őrnagy is, aki a vizsgálatok során a folyamatosságot képviselte, hiszen a nyomozástól egészen a vádemelésig szolgált és védett. Az ítélethozatalt követően pedig könyvet is írt.

A tényfeltáró tévéfilm, amely a népszerű Szökésben-sorozat egyik darabja, természetesen kitér rá, hogy Ambrus, a fineszes bankrabló – aki néhány évvel korábban még a sportlapokban szerepelt, s nem a bűnügyi krónikákban, hiszen az UTE hokicsapatának a hálóját őrizte – hogyan vált nemzeti hőssé. Vagy ahogy a filmben elhangzik: „a magyarok Robin Hoodjává”. Persze nemcsak egyénisége, a nyomozók kijátszása miatt lett sok rajongója, hanem – ha tetszik, ha nem – azért is, mert ellentétben a közpénzeket herdáló, a politika „szeleibe” kapaszkodó vadkapitalista ügyeskedőkkel, ő úgy jutott busás bevételhez, hogy senkit sem tett tönkre. „Csak” a pénzintézeteket.

Ambrus egyébként 1993-ban rabolta ki az első bankot, majd még 28-szor újrázott. 1999-ben tartóztatták le első ízben. Ez alatt közel egymillió dollárnak megfelelő összeget szedett össze, külön bravúr, hogy egy bankot négyszer is kirabolt. Meglepetésre igazi mozihősként szökött meg; összecsavart lepedőkön mászott le a rendőrőrs tetejéről. Ekkor lett igazi sztár: pólók, kitűzők és weboldalak készültek, hogy dicsőítsék a szimbólummá vált renegátot, sőt egy német popénekes még dalt is írt róla.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!