Hírek

2006.09.06. 17:29

A kormányfő bízik Veresben

Gyurcsány Ferenc elsimerte, hogy 2011-ig semmiképpen sem lesz adócsökkentés

BAMA

Gyurcsány Ferencnek töretlen a bizalma Veres Jánosban, mert szerinte az államháztartás ezernyi problémája mélyebb okokra vezethető vissza, mint ami egy pénzügyminiszter kizárólagos kompetenciájába tartozik – nyilatkozta a kormányfő a Világgazdaságnak adott interjúban. Gyurcsány a költségvetés számukra is meglepetés-nagyságú hiányáról azt mondta, hogy annak mély strukturális okai vannak, amelyeket személyi változásokkal nem lehet orvosolni.

A kormányfő szerint 1993 óta most először zajlik a legnagyobb állami ellátórendszerek átalakítása egyetlenegy elv figyelembevételével: mi együtt vagyunk Magyarország. „Ebből az is következik, hogy nincs ingyen semmi” – mondta. Arra az újságírói kérdésre, hogy akkor miért fizetünk adót és tb-t, Gyurcsány azt felelte: „Nem elég fizetni, ki kell fizetni azt, amit kaptunk”. Ez azt jelenti – fejtette ki –, hogy például az egészségügyben 100 forint egészségügyi kiadásból nagyjából 80 forintot fedez, amit járulékként befizetünk.

A fennmaradó részt is ki kell viszont valakinek fizetnie. Gyurcsány kifejtette: 2011-ig az adótömeg nem változhat, ezt rögzíti a konvergenciaprogram. Arra a kérdésre, hogy mit szól ehhez az SZDSZ – amelyik továbbra is az egykulcsos adó 2009-es bevezetését szorgalmazza –, azt felelte: „Ezt tessék megkérdezni az SZDSZ-től”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!