Hírek

2006.07.12. 10:20

Parázs viták az oktatásról

Az egyetemisták megsarcolásával vádolták a kormánypárti honatyákat az ellenzéki képviselők

V. M.

A köz-, illetve a felsÕoktatási törvény módosításáról szóló vita során az ellenzéki képviselÕk a kisiskolák megszüntetésének szándékával és az egyetemisták megsarcolásával vádolták a kormánypárti honatyákat tegnap a parlamentben.

„A kis iskolák nagyobb intézményekbe tagozása csak az elsÕ lépés, a következÕ az lesz, hogy a településekrÕl elviszik az iskolákat, és körzetesítenek” – mondta a fideszes Pálinkás József. A szocialista Szabó Zoltán szerint azonban javaslatuknak az a célja, hogy a kis iskolákba
járó gyerekek ne szenvedjenek hátrányt, ezért támogatják, hogy az adott iskola szervezetileg egy nyolcosztályos iskolához tartozzon. A Fidesz nem ért egyet a tandíj bevezetésével, és annak mértékével sem, mert a kormány így akar pénzt elvenni a diákoktól a költségvetés számára. A költségtérítéses képzéssel kapcsolatban pedig kisebb mértékÛ emelést javasolnak, mert szerintük a kért összeget a hallgatók már nem tudnák megfizetni. Az oktatási tárcát államtitkárként képviselÕ Arató Gergely azonban leszögezte: a tandíjnak nem a költségvetési egyensúlyteremtés a célja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!