Hírek

2006.07.05. 16:36

Lesújtó ENSZ-jelentés Magyarországról

Még mindig sok hátrányos megkülönböztetés éri roma származású honfitársainkat

AS

Fontos lépések történtek Magyarországon a kisebbségek, azon belül is a romák érdekében, de még mindig hátrányos megkülönböztetés éri őket – áll az ENSZ kisebbségi kérdésekért felelős független szakértőjének most kiadott jelentésében. Gay McDougall szerint a romákat különösen súlyosan érinti a gazdasági átmenet is.

A Genfben közzétett jelentés kiemeli: a magyar kormány tanúbizonyságát tette annak, hogy foglalkozni kíván a kisebbségekkel. Példaként a diszkriminációellenes törvény elfogadását és az Egyenlő Bánásmód Hatóság létrehozását említi az ENSZ-szakértő, hangsúlyozza ugyanakkor: a kilencvenes évek elején a roma alkalmazottak aránytalanul sokan vesztették el állásukat. A gazdasági nehézségek és a 600 ezres roma lakosságot ért súlyos diszkrimináció is felelőssé tehető azért, hogy a statisztikák szerint a romák várható élettartama tíz évvel kevesebb a társadalom átlagához képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!