Hírek

2006.07.03. 14:58

Hétszázezer gyerektől vesznek ujjlenyomatot

3500 általános iskolában a könyvtárakból olvasójegy helyett csak ujjlenyomatukkal vehetnek ki könyveket a gyerekek

Cs. E.

Jókora botrányt okozott Nagy-Britanniában, amikor kiderült, hogy 3500 általános iskolában a könyvtárakból olvasójegy helyett ujjlenyomatuk beszkennelésével vehetnek ki könyveket a gyerekek. Jogvédők szerint mintegy 700 ezer gyerek ujjlenyomatát tárolhatják az iskolai adatbázisokban — írja a Daily Mirror.

A személyi azonosítók használata ellen küzdő No2ID elnevezésű brit lobbicsoport attól tart, hogy a gyerekek ujjlenyomata az iskolai rendszerekből átkerülhet a kormányzat számítógépeire, és összekapcsolhatják azokat DNS-mintákkal, illetve személyes adatokkal. A szervezet felháborítónak tartja, hogy épp gyerekeknél használják a módszert, akik nem tudják felmérni a lehetséges következményeket.
Az ujjlenyomatos könyvtári rendszert gyártó Micro Librarian Systems szerint azonban teljesen ártalmatlan az új technológia. Soha egyetlen egy szülő sem tiltakozott, a gyerekek imádják az ujjlenyomat-leolvasó rendszert, és az megoldja az elveszett olvasójegyek okozta problémákat is — hangsúlyozta Andy O''Brian, a cég vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!