Hírek

2006.07.11. 07:08

Elvérzett az önkormányzati reform

Nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást a kormány önkormányzati reformcsomagja, így nem került be az alkotmányba a régiók létrehozása.

AS

Hiába reménykedett az MSZP-frakció az utolsó pillanatig abban, hogy az ellenzéki képviselők végül mégis megszavazzák az önkormányzati reformcsomagot, így támogatva a régiók létrehozását és a megyék megszüntetését. A Fidesz, a KDNP és az MDF is betartotta szavát, miszerint nem járulnak hozzá a kétharmados parlamenti többséget igénylő alkotmánymódosításhoz, így a kormánykoalíció pártjai hiába nyomták meg az igen gombot, a javaslat tegnap elvérzett a zárószavazáson.

„Már korábban kiderült, hogy az ellenzék nem fogja támogatni a módosítást, amelyet az önkormányzati szövetségek is pártoltak” – mondta Lendvai Ildikó. Az MSZP frakcióvezetője szerint a nemmel szavazók végképp a maradás oldalára álltak a haladással szemben.

„Azért nem támogattuk a kormány önkormányzati reformcsomagját, mert előkészítetlennek, kapkodónak és kidolgozatlannak tartjuk” – hangsúlyozta Kovács Zoltán. A Fidesz képviselője hozzátette, hogy megdőlt az az állítás is, miszerint csak régiós szinten lehet uniós pénzeket lehívni. Az MDF-frakció pedig az állampolgárokat féltette, ugyanis szerintük a megyék megszüntetésével a közigazgatás még távolabb kerülne tőlük. A kormány 11-13 milliárd forint megspórolását remélte a régiók létrehozásától.

Közben napirend előtti felszólalásában a fideszes Rogán Antal arról beszélt – miután elmondott egy Móricka-viccet –, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sem a kampányban, sem azóta nem mond igazat, mert a kormánya az ellenkezőjét teszi annak, mint amit megígért.

Az ellenzéki képviselő elmesélte egy beszélgetését is, amelyet szomszédjával, egy idős nénivel folytatott le a közelmúltban. „A szomszédom az MSZP-re szavazott a választáson, de most azért fohászkodik, hogy az ország túlélje az áremeléseket és az elbocsátásokat” – mondta Rogán Antal.

Válaszában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Móricka-viccek mesélésének szerepét meghagyta a fideszes képviselőnek, majd hozzátette: „Az én nyugdíjasaim azt mondják, hogy inkább tízszer az MSZP, mint egyszer az a párt, amelyik azzal kezdte kormányzását, hogy elvette a nyugdíjasok járandóságát” – mondta a kormányfő.

Szintén tegnap történt, hogy disznónak nevezték Mécs Imre MSZP-s képviselőt, miközben éppen az 1956-os forradalomról emlékezett meg. Egyelőre nem lehet tudni, hogy ki szidta az előző ciklusban még az SZDSZ színeiben politizáló honatyát, csak annyi biztos, hogy az ellenzéki padsorokból kiabált valaki. Mécs – akit ellenfelei azért támadnak, mert 56-os halálraítéltként a balliberális oldalon ül – nem hallotta a sértő kifejezést, ezért végigmondta beszédét.

Gyurcsány a Konvergencia Tanács segítségében bízik

Szerdán alakul meg a kormány által létrehozott Konvergencia Tanács, amelynek az lesz a feladata, hogy közreműködjön az Európai Uniónak szeptember elsején benyújtandó felzárkóztatási program előkészítésében, és támogassa annak érvényre juttatását a költségvetésben. „A tanács tagja Bogsch Erik, Simor András és Surányi György lesz” – jelentette be tegnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Bogsch Erik a Richter Rt. vezérigazgatója és a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke, Simor András a Budapesti Értéktőzsde elnöke volt 2002-ig, míg Surányi András kétszer állt a Magyar Nemzeti Bank élén, legutóbb 2001-ben távozott a jegybank elnöki székéből

Bogsch Erik a Richter Rt. vezérigazgatója és a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke, Simor András a Budapesti Értéktőzsde elnöke volt 2002-ig, míg Surányi András kétszer állt a Magyar Nemzeti Bank élén, legutóbb 2001-ben távozott a jegybank elnöki székéből -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!