Hírek

2006.07.28. 07:43

Elbocsátott köztisztviselőket alkalmazna a Suzuki

A gazdasági tárca a „Váltás Program” segítségével szeretné megkönnyíteni a közszférából elbocsátott dolgozók versenypiaci beilleszkedését.

T. M.

Az elbocsátott köztisztviselők és közalkalmazottak elhelyezkedését szeretné segíteni a Suzuki Ztr. – mondta el Fórián István, a vállalat vezérigazgató-helyettese egy tegnapi sajtótájékoztatón. Az autóipari cége elsősorban a magasan képzett, diplomás, nyelveket beszélő, sok éves tapasztalattal rendelkezőket várja a soraiba. A társaság a jelenlegi 4100 munkavállaló mellé további 600 felvételét tervezi az év végéig.

A gazdasági tárca a „Váltás Program” segítségével szeretné megkönnyíteni a közszférából elbocsátott dolgozók versenypiaci beilleszkedését. Ezért hozták létre a munkaerotar.hu internetes munkaerő közvetítő portált is. A honlapon felvehetik a kapcsolatot a munka nélkül maradt közalkalmazottak és köztisztviselők, illetve a munkát ajánló cégek.

Azok, akik a közszférából való kényszerű távozások után saját vállalkozás beindítását tervezik, kedvezményes hitelt kaphatnak. A konstrukció pontos részleteit a későbbiekben kormány rendeletben szabályozza majd. A gazdasági minisztérium a munkaügyi tárcával közösen dolgozik a 20 milliárd forintos keret előkészítésén.

A kedvezményes hitelhez a Magyar Fejlesztési Bank közreműködésével lehet majd hozzájutni. A felvehető összeg maximuma várhatóan három millió forint lesz majd. A hitelt a jelenlegi tervek szerint tíz évre vehetik majd fel a vállalkozásba kezdők. A törlesztést pedig három év türelmi idő után kell megkezdeniük. A kamat mértéke alulmarad a piaci szintnek, a gazdasági miniszter tájékoztatása szerint ez várhatóan hat százalék körüli alakul majd.

A következő időszakban mintegy 150 embert bocsátanak el a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumból. A tárca az elbocsátott dolgozóknak egyebek mellett egyéni karrierfejlesztési tanácsadást biztosít, így fejenként áfa nélkül mintegy 300 ezer forintos szolgáltatást vehetnek igénybe az érintettek – mondta Kóka János gazdasági miniszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!