Hírek

2006.07.30. 17:35

Digitális kalózok a hazai vizeken

Letöltés A rendőrség csapást mért a számítógépes kalózokra. Július közepén lefoglalták a legnagyobb hazai illegális filmtárat, majd újabb razziákon további ilyen szervereket találtak. De a fiatalok ingyenes filmforrásai csak átmenetileg apadtak ki.

Újvári Miklós

Tízmilliókat kereshet az, aki kis összeg befizetése ellenében hozzáférhetővé teszi számítógépéről a legfrissebb mozifilmeket, játékokat, zenéket. Egész iparág épül erre Magyarországon, bár most az egyik központ lebukott.

Július közepén egy osztag rendőr jelent meg Budapesten, egy XIII. kerületi szerverhostelben. A szerverhostel nem más, mint egy hűtött helyiség, ahol Salgo-polcokon egymás mellett sorakoznak a szerverek, amelyeket tulajdonosuk inkább itt üzemeltet, mint otthon. Fizet az áramért, a számítógépes kapcsolatért és a biztonságért. A rendőrök és az őket kísérő igazságügyi szakértők körbejárták a termet, majd egy nagyobb hűtőszekrény nagyságú alumínium dobozra mutattak rá. A ládát láthatóan házilag készítették. A rendőrök felmutattak egy házkutatási és lefoglalási engedélyt, így a hostel üzemeltetője nem tehetett mást, hozzáférést biztosított a hatóságnak.

A rendőrök működő állapotban nyitották fel a dobozt, és nem mindennapi látványfogadta őket. 75 egymáshoz kapcsolt merevlemez, winchester zümmögött, és tucatnyi tápegység biztosította az ellátást. 12,8 terabyte tárterület állt benne rendelkezésre – ez nagyjából 330 40 gigabyte-os asztali számítógép memóriájának felel meg. Leállítani csak órák múlva merték, mert félő volt, hogy visszakapcsolni kizárólag egy nehezen feltörhető kulcsszóval lehet majd.

Azóta nagyjából átnézték a lemezeket. Egyes források szerint több mint 4000 mozifilm, 2000 számítógépes játék és értékes szoftver, valamint ezres nagyságrendű zenei CD volt rajta. Mind-mind szerzői joggal védett termék, amelyet ebből a dobozból árultak illegálisan. Szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése – így nevezi a jog az a bűncselekményt, amellyel azóta két budapesti fiatalember ellen eljárást folytatnak. Nagy valószínűséggel milliókat kerestek azzal, hogy feketén megszerzett filmeket árultak ezen az illegális szerveren.

A dobozt a magyar internetes társadalom a Kenyér néven ismerte, újabban állítólag Candy Shopnak hívták. Ez volt Magyarország legnagyobb illegális szervere, ahonnan tavaly október óta filmek és egyebek tölthetők le. A leállás után a magukat warez-közösségnek nevező társaságban futótűzként terjedt a hír, hogy megszűnt az egyik legjobb letöltési lehetőség.

A Kenyér ingyenes letöltési helyként indult, de korán kiemelkedett jó és friss tartalmával. Bemutató előtti filmek magyar szinkronnal, a legújabb játékváltozatok azonnal rajta voltak, lehetett üzenni az üzemeltetőknek, akik gyorsan teljesítették a kéréseket, mindent megszereztek a világhálóról. Később aztán fizetőssé tették a lehetőséget. A BRFK gazdaságvédelmi főosztályának szakértője szerint egy megadott számlaszámra kellett átutalni bizonyos összeget. Egy DVD legális árának töredékéért lehetett letölteni és kiírni DVD-re a legfrissebb mozifilmeket. Egy részüket a mozivászonról vették fel kamerával, tehát minőségük kissé romlott, más részük azonban minőségben ugyanazt tudta, mint egy hivatalos DVD. És a legtöbb otthoni lejátszó ezeket az adatokat felismeri. Tehát közvetve vagy közvetlenül laikusok is olcsón juthattak otthoni szórakozáshoz.

A Kenyér mintegy 150 előfizetővel rendelkezett. „Az ilyen szerverek a piramis csúcsán állnak – mondja Kálmán András, a kalózokat üldöző, a filmes jogokért harcoló civil szervezet, az ASVA igazgatója. – Aki innen letölt, az általában tovább értékesíti a filmeket úgynevezett kiskereskedőknek, ők pedig SMS-fizetésen keresztül adják tovább a filmeket a fogyasztóknak. A másik értékesítési mód, hogy a bolhapiacokon fénymásolt borítóval árulják az illegális filmeket néhány száz forintért. A piramis alján a filecserélők vannak, ott általában már ingyen is letölthetők a filmek. A Kenyéren egyhavi előfizetés 10 ezer forintba került, tehát az üzemeltetők a működtetés nyolc hónapjában mintegy 25 millió forintot kerestek ezzel. Az ügy két gyanúsítottja szabadlábon várja a vádemelést.”

A lapunknak nyilatkozó rendőrségi forrás és az igazságügyi szakértő (mindketten névtelenséget kértek) egyetért abban, az internetes kalózkodás üldözése kicsit hasonlít a szélmalomharchoz, bár a Kenyér leállítása óta a warez-közösségek honlapjain is panaszkodnak, hogy nem működik e letöltési rendszer. Sőt, azóta egy újabb rendőrségi akció során nyolc kisebb hasonló szervert is lefoglaltak, így azóta gyakorlatilag áll a kalózkodás, és minden érdekelt kivár. De a résztvevőknek nincs kétségük: napokon belül újjáéled az illegális letöltés. A mostani rajtaütések a feltételezések szerint csak belső informátorok segítségével voltak lehetségesek.

Ha az ilyen cselekedet vétség szinten marad, két év a büntethetősége, ha azonban bűntett, mert például üzletszerűen végzik, akkor öt év börtönbüntetést is lehet kapni érte. Erre már volt példa, főként olyan esetben, amikor valakinél eladásra szánt illegális filmeket találtak.

Nagy jogi probléma, hogy bűnösök-e, akik csak letöltik és megnézik ezeket a filmeket. A törvény szerint a felhasználás is jogsértő magatartás, de aki csak ül a fotelban, és befogad, az a mostani gyakorlat szerint nem bűnöző. A rendőrségi szakember is hangsúlyozza, hogy nem az a céljuk, hogy a filmeket néző fiatalokat leültessék. Ilyenre még nem is volt példa, és a magyar jogszabály sem egyértelmű.

Gyertyánfy Péter, a főként zeneművek jogvédelmével foglalkozó Artisjus főigazgatója úgy véli, a magyar vámjogi, polgári jogi, szerzői jogi és büntetőjogi jogszabályi háttér megfelel a Magyarország által vállalt nemzetközi szerződéses kötelezettségeknek és az európai országok jogalkotási színvonalának. „Nem ezzel van gond, hanem a jogszabályok betartásával és a rendőrségi, ügyészi és bírósági úton való jogérvényesítés hatékonyságával” – véli a szakember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!