Hírek

2006.07.14. 17:26

Bejrút nem kap segítséget

A körülményekhez képest jól van az a két magyar állampolgár, akik az ostromlott Bejrútban maradtak az izraeli támadás miatt.

Europress-összeállítás

Jól van az a két magyar turista, akik Libanonban ragadtak a háború kitörése miatt. „Folyamatosan tartjuk velük a kapcsolatot” – közölte lapunk kérdésére Lehota Andrea, a szegedi Tui Utazási Központ Aquamount Travel utazási iroda munkatársa.

 A két magyar állampolgár a hónap végén tért volna vissza vakációjáról, de a csütörtöki izraeli támadás következtében most már kérdéses, hogy el tudják-e hagyni az ostromlott várost. Korábban úgy tervezték, hogy kerülőutakon a szomszédos Szíria felé indulnak, de péntek hajnalban az izraeli légierő több hullámban támadó vadászbombázói megsemmisítették a Bejrút-Damaszkusz főútvonalat. Mivel a zsidó állam hadserege teljesen elzárta Libanont a külvilágtól, a magyar turisták egyelőre nem tudni, milyen úton juthatnak ki a háborús övezetből. A bejrúti Hariri Nemzetközi Repülőteret közben újabb bombatámadások érték, előreláthatólag hosszú időn keresztül használhatatlanná vált. A Malév tegnap bejelentette, hogy előreláthatólag tartósan átirányítja bejrúti járatát Damaszkuszba, egészen addig, míg a helyzet nem normalizálódik. „Bárki, aki a jövő héten utazott volna a libanoni fővárosba, díjmentesen átkönyvelheti jegyét egy későbbi időpontra” – közölte a légitársaság szóvivője.

Arra azonban, hogy a harcok hamarosan végetérnek, egyre kevesebb az esély. A zsidó állam hadserege tegnap nemcsak a repteret bombázta, hanem a főváros síiták lakta negyedében más célpontok ellen is támadást indított. A célpontok között szerepel a Hezbollah több létesítménye, nagyobb libanoni üzemanyagraktárak és egy bejrúti elektromos központ is.

A támadásokra a Hezbollah újabb rakétákkal válaszolt, melyek Izrael északi észén csapódtak be. Az izraeli offenzíva nyomán indított rakéták csütörtökön 3 halálos áldozattal jártak, 55 személy megsebesült. Libanonban 56 ember halt meg a támadások következtében, közöttük 55 civil.

Közben mozgásba lendült a diplomácia is a válság enyhítése érdekében – mindeddig hiába. A Németországban tartózkodó George Bush amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár nyilatkozatában kérte Izraelt az erőszak mérséklésére, ugyanakkor mindkét politikus elismerte a zsidó állam jogát az „önvédelemre”.

Libanon közben kétségbeesett hangú üzenetben kérte az amerikai elnök segítségét a harcok megszűntetéséhez, de a felhívásra Bush egyelőre nem reagált. Elbukott viszont az ENSZ Biztonsági Tanácsának Izraelt elítélő határozattervezete, mivel az Egyesült Államok megvétózta azt.
Három feltételt szabott egy libanoni tűzszünethez Ehud Olmert izraeli miniszterelnök. „A kormányfő kész elrendelni a hadművelet beszüntetését Libanonban, ha a Hezbollah szabadon engedi a fegyveresei által elrabolt két katonánkat, beszünteti a rakétatámadásokat, illetve ha a libanoni kormány az ENSZ BT határozatának megvalósítása mellett dönt" – közölte pénteken a kormányszóvivő. Ha a feltételek teljesülnek, készek vagyunk együttműködni az ENSZ térségbe érkezett küldöttségével – tette hozzá Miri Eisin.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!