Hírek

2006.07.10. 13:43

A fináléba ért Szaddam pere

A védelem pár napos záróbeszédével ér véget a Szaddám Huszein volt iraki elnök ellen októberben indult első per. Szaddámot és társait emberiségellenes bűncselekményekkel vádolják. Az ügyész korábban halált kért rájuk.

origo

A védelem zárszavával ér véget Szaddám Huszeint volt iraki elnök és hét vádlott-társának pere hétfőn - írja a BBC. Az ügyész korábban halált kért Szaddámra és két másik vádlottra a bagdadi perben.

Szaddámot és társait emberiségellenes bűncselekményekkel gyanúsítják. A vád szerint 148 ember haláláért felelősék, mert 1982-ben parancsot adtak egy síita falu lakóinak lemészárlására egy Szaddám elleni állítólagos merényletkísérlet miatt.

Szaddám és egy kivételével a többi vádlott sem jelent meg a tárgyaláson. A védelem legnevesebb ügyvédjei is kihagyták a tárgyalási napot. A BBC szerint a védőbeszédek két-három napig tarthatnak, a bíróság utána hozza meg az ítéletet.

A Szaddám-pert októberi kezdete óta számos botrány kísérte. A tárgyalásvezető bírókkal kapcsolatban több kifogás merült fel, a főbírót többször leváltották. A védelem számtalanszor kifogásolta, hogy tagjai nem kapnak megfelelő személyi biztosítást, amit alátámaszt az is, hogy az ügyben eljáró három vezető ügyvédet öltek meg október óta.

A vádlottak tagadják bűnösségüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!