Hírek

2006.06.12. 14:58

Új cápafajt fedeztek fel

Az Atlanti-óceánban egy új cápafajt találtak amerikai kutatók, amit már most is a kipusztulás veszélye fenyeget

BAMA

Kutatók egy teljesen új cápafajt fedeztek fel az Atlanti-óceánban, a Dél-Karolina-i partok közelében. A pörölyfejű cápákhoz tartozó fajt azonban a teljes kipusztulás fenyegeti.

John Quattro, az Észak-Karolina-i Állami Egyetem biológusa szerint a faj genetikai felépítése lényegesen különbözik az eddig ismert pörölyfejű fajoktól, azonban rendkívül ritka, ezért kerülte el mindeddig a kutatók figyelmét. Pontosan ezért viszont úgy véli, hogy a faj a kipusztulás szélén áll, mivel élőhelye gyorsuló tempóban megsemmisül a túlhalászás következtében. Arra nem tudtak választ adni a kutatók, hogy a faj miért csak a karolinai partok közelében fordul elő.

Kutatók világszerte több ezerre teszik azoknak az állat és növényfajoknak a számát, melyeket még sohasem írt le a tudomány. Különösen sok titokzatos állatot rejt a tenger mélye, amit eddig csak alig-alig vizsgáltak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!