Hírek

2006.06.07. 11:33

Rekordszinten tetőzik a Hernád

Már reggel meghaladta a valaha mért legmagasabb vízállást a folyó Gesztelynél

BAMA

Tovább árad a Hernád a középső és az alsó szakaszán, a folyó tetőzését a valaha  mért legmagasabb szinttel mára várják Gesztelynél a szakemberek. A 2004-es árvíz idején a gesztelyi vízmérce 450 centimétert mutatott, eddig ez volt a legnagyobb vízállás itt, szerda reggel viszont 469 centimétert regisztráltak, ami már 19 centiméterrel  haladta meg a két évvel ezelőtti mérési eredményt. A tetőzést 470 és 490 centiméter között várják. A Hernádon levonuló árhullám a  megváltozott lefolyási viszonyok miatt a vártnál néhány órával  hamarabb érte el a folyó alsóbb szakaszát.
Ezért Gesztely és Ócsanálos térségében minden mozgósítható  embert átcsoportosítottak a védekezéshez.

A Bőcs alatti nyílt  ártéri településeken, Berzéken, Sajóhídvégen, Körömben, Girincsen,  Kiscsécsen, Kesznyétenben, Sajóládon, Ónodon, Muhiban és Nagycsécsen  is fokozottan kell készülni az önkormányzatoknak a védekezésre. A Sajó és a Hernád összefolyásának térségében, illetve a Hernád  torkolata alatti Sajó-szakaszon a Tiszáig magas vízállások alakulnak  majd ki, amelyek megközelítik az 1974-ben észlelt legnagyobb  vízállásokat. A Hernádon, a Sajón és a Taktán továbbra is egyaránt harmadfokú  árvízvédelmi készültséget tart fenn az Ékövizig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!