Hírek

2006.06.06. 18:10

Olcsóbb lehet az áruhitel

Az Európai Unió módosítaná az áruhitelekre vonatkozó irányelvét. A változások középpontjában fogyasztóvédelmi kérdések állnának.

Tóth Marcella

Olcsóbban és könnyebben juthatnának áruhitelekhez az Európai Unió polgárai, ha a tagállamok elfogadnák az erre vonatkozó irányelv módosítását, amely egységesítené a tejes hiteldíjmutatók számítását. Az uniós országok minisztereinek többsége a múlt héten Brüsszelben támogatta a teljeskörű harmonizációt, Magyarország, Nagy-Britannia és Németország azonban elutasította. A Pénzügyminisztérium sajtóosztályától érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy az irányelv-módosítás jelenleg nem nyilvános szakaszban van, ezért nem adnak tájékoztatást Magyarország kifogásairól.

Az Európai Bizottság már nem először fut neki a fogyasztóvédelmi szempontok érvényesülését szolgáló változtatásnak. A tervek szerint a módosítás szigorúbban határozná meg, milyen felvilágosítást kell adniuk a bankoknak a szerződés megkötése előtt. Az ügyfeleknek a szerződés megkötése után 14 napon belül még meggondolhatnák magukat, és felbonthatnák a megállapodást. Továbbá a hitelt felvevőnek jogában állna büntetőkamat nélkül visszafizetni a kölcsönt a lejárat előtt. Fel is mondhatná a hitelt, ha valamilyen okból meghiúsul az áruvásárlás.

Az áruhitelek kiválasztásánál elsődleges szempont, hogy annak mekkora a teljes hiteldíj mutatója (THM). A THM ugyanis azt jelzi, hogy a kölcsönfelvevő valójában mennyit fizet a hitelért. Manapság már ingyenhitelekhez is hozzá lehet jutni. A nulla százalékos THM-mel kínált áruhitel természetesen csak az ügyfelek számára ingyenes – mondta el érdeklődésünkre Lendvai János, a Cetelem Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója. A hitelintézetnek olyan új ügyfelek megszerzésére ad lehetőséget, akik egyébként nem kerülnének kapcsolatba a bankkal. A kereskedőknek pedig jobban megéri az ingyenhitel-konstrukciót ajánlani, mint néhány százalékos árkedvezményt nyújtani. Az ingyenhitel, ahogy a nevében is benne van, bármilyen egyéb költség és kamatfizetés nélkül vehető igénybe. Magyarországon 1996 óta jelenlévő Magyar Cetelem Bank Zrt. a 40 százalékos piaci részesedésével az áruhitelezés területén piacvezető szerepet tölt be a hazai piacon.

Minden uniós országban kaphatunk kölcsönt

Más uniós tagállamban is igénybe vehetnek banki szolgáltatásokat a magyar állampolgárok. Egy készülő EU-direktíva értelmében a későbbiekben mód lesz arra is, hogy EU-s bankok egy másik EU-tagállam rosszadós-nyilvántartásából kérjenek adatot, ami ez megkönnyíti majd az adós hitelképességének vizsgálatát – mondta el érdeklődésünkre Osváth Piroska, a Magyar Bankszövetség vezető jogtanácsosa. Magyarországon több olyan cég is van, amely ausztriai hiteleket, elsősorban lakáshiteleket és szabad felhasználású jelzáloghiteleket közvetít magyar állampolgároknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!