Hírek

2006.06.08. 18:49

Normalizálódik a helyzet, visszahívják a helikoptereket

A Hernád szerdán tetőzött Gesztelynél 474 centiméterrel, ami 24 centiméterrel haladta meg a valaha mért legnagyobb szintet – közölte Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője.

D.Á.

Hozzátette: a térségben lassan normalizálódik a helyzet, csütörtökön a helikoptereket és a gátakon védekező katonákat is visszavonják. Ónodon szerda délután ötven embert telepítettek ki, ahol utcákat borított el a víz. Ezen a részen a Sajó öntött ki, amelynek a vízszintjét a Hernád visszaduzzasztó hatása emelte meg.

Üveges Gábor, Hernádszentandrás alpolgármestere arról számolt be, hogy a Hernád által elzárt településen az áradat után a nagy mennyiségű belvíz is gondot okoz majd. „Egy ház már életveszélyessé vált, a falak szinte hangra repednek tovább. Az épület lakhatatlan, valószínű, hogy teljesen le kell majd bontani” – mondta. Az öttagú családot a korábbi iskola épületében szállásolták el, ők addig maradhatnak ott, amíg más megoldást nem találnak a számukra.

A Tisza felső, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán, Tiszabercelnél még árad a folyó: csütörtökön kora délelőttig 719 centiméteres magasságig emelkedett a vízszint. A Tokajhoz közeli szabolcsi település körzetében így továbbra is másodfokú az árvízvédelmi készültség, attól feljebb, Záhonyig azonban már csak első fokú.

Felső-Szabolcsban három, a Szamos-Kraszna közben egy öblözetben változatlanul másodfokú a belvízvédelmi készültség. Csütörtök nulla órától harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Sebes-Körös alsó szakaszára. Az igazgatóság 340 kilométer hosszúságú védvonalából 47 kilométeren van érvényben a legmagasabb, 228 kilométeren másod-, míg 21 kilométeren első fokú készültség. A Berettyón másodfokú, a Fekete-, a Kettős- és a Hármas-Körösön, valamint a Hortobágy-Berettyón első fokú a készültség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!