Hírek

2006.06.26. 15:54

Moszkva lett a világ legdrágább városa

Hosszú évek után elvesztette a világ legdrágább városa címet Tokió, miután Moszkva, sőt Szöul is megelőzte a listán. Budapest a 65. helyen végzett, némileg visszaesve 2005-höz képest, ám nem az árak csökkenése, hanem a forint gyengülése miatt.

BAMA

A Mercer Consulting évente jelentkezik a világ legdrágább városairól szóló felmérésével. A jelentés 144 várost vizsgál, összesen mintegy 200 különböző áru és szolgáltatás ellenértékét vizsgálva. Az elmúlt években komolyabb átrendeződés nem volt tapasztalható az élbolyban, ám idén Moszkva a 4. helyről előre lépett az elsőre, s a hosszú ideig vezető Tokiót a dél-koreai metropolisz, Szöul is megelőzte. E dobogósokat követi Hong Kong, London és egy újabb japán város, Osaka. Az amerikai városokban az élet továbbra sem a legköltségesebb a világ mércéjével mérve: New York csak a tizedik lett, megelőzve Los Angelest és San Franciscot.

Latin-Amerika legdrágább helye továbbra is Rio de Janeiro – 34. az összesített listán. Kelet-Európában Prágában – 50. helyezett – illetve Budapesten – 65. hely - a legköltségesebb az élet. A két város némileg visszaesett a rangsorban, s ennek oka ugyanaz mint Tokió esetében: a helyi valuta gyengült a dollárhoz képest.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!