Hírek

2006.06.13. 15:08

Megszűnik önálló lenni a magyarok hivatala

A Határon Túli Magyarok Hivatala a Miniszterelnöki Hivatal főigazgatóságává alakul át és végképp elveszti önállóságát a miniszterelnök központosítási terveinek megfelelően

Bánky Bea

A Határon Túli Magyarok Hivatala (HTMH) a Miniszterelnöki Hivatal főigazgatóságává alakul át Komlós Attila (a hivatal jelenlegi elnöke) vezetésével – írja a bukaresti Új Magyar Szó. A lap információi szerint a határon túli magyarok ügyével megbízott politikai államtitkár pedig Gémesi Ferenc, a Külügyminisztérium eddigi helyettes államtitkára lesz. A Magyar Nemzet felvetette, a poszt egyik várományosa lehet Szabó Vilmos szocialista politikus is, aki a MeH politikai államtitkáraként korábban a határon túliak ügyeivel is foglalkozott.

A HTMH „átszervezése” mellett érvelt parlamenti bizottsági meghallgatásán Szilvásy György kancelláriaminiszter, aki szerint ez nem jelentené a hivatal tevékenységének leértékelését, de a kormány úgy látja, ezzel a lépéssel hatékonyabbá tehető a döntés-előkészítés és a döntéshozatal. Németh Zsolt, az országgyűlés külügyi és határon túli kérdésekkel foglalkozó bizottságának elnöke ugyanitt ellenvéleményt fogalmazott meg. Szerinte az, hogy az országos hatáskörű, önálló kormányzati szerv foglalkozik a határon túli magyarok ügyeivel, „rendkívül jelentős vívmánya volt a rendszerváltozásnak”. A fideszes politikus szerint a terület leértékelését jelenti a hivatal „szakállamtitkárság szintjére történő áthelyezése”, valamint a tervezett létszámleépítés.

A HTMH-t 1992-ben hozták létre azzal a céllal, hogy részt vállaljon a szomszédos országokban élő magyarokkal kapcsolatos kormányzati döntések előkészítésében, a kisebbségpolitikai tervek érvényesítésében, emellett felelős a magyar-magyar kapcsolattartásért. A hivatal hírnevét alaposan megtépázta a Mucuska-gate néven ismertté vált kémbotrány, amelynek következményeként lemondott posztjáról Bálint-Pataki József HTMH-elnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!