Hírek

2006.06.10. 17:05

MDF: középosztály-ellenesnek az intézkedések

Az MDF középosztály- és vállalkozásellenesnek tartja azt a megszorító csomagot, amelyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelentette be az Országos Érdekegyeztető Tanács szombati ülésén - közölte Dávid Ibolya, az MDF elnöke.

BAMA

Az intézkedések ugyan alkalmasak arra, hogy rövid távon bevételhez juttassák a költségvetést, ám már középtávon is súlyos következményekkel járhatnak a gazdaságra és a középosztályra nézve - közleményében a pártelnök.

"Az óriási költségvetési hiány és a felduzzadt államadósság miatt most a kormány benyújtotta a száznapos program számláját, és az adófizető polgároktól és vállalatoktól kér szolidaritást az elhibázott politikájával" - mutatott rá Dávid Ibolya. A pártelnök szerint a bejelentések a miniszterelnök "pénzt vagy életet" szemléletét tükrözik. Mint írja, Gyurcsány Ferenc pénzt követel, adót vet ki azokra, akik már most is a vállukon viselik a költségvetést, biztosítják a bevételeket, miközben 10 ezer embert fenyeget meg adóhatósági vizsgálatokkal.

Dávid Ibolya szerint a Gyurcsány-csomag bünteti többi között a megtakarításokat a kamat és árfolyamnyereség-adó kivetésével, a teljesítményt azáltal, hogy 20 százalékra emeli a társasági adót, a vállalkozásokat azzal, hogy tovább "sarcolja" a munkaadókat és munkavállalókat. Ez a program a feketegazdaságot és a munkanélküliséget erősíti, nem pedig a gazdaságot.

A közlemény szerint az MDF nem támogatja a Gyurcsány-csomagot, támogatja ellenben a parlament összehívását, ahol azt várják a kormányfőtől, hogy mutassa be a programnak a munkanélküliségre és a feketegazdaságra vonatkozó hatástanulmányait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!