Hírek

2006.06.17. 14:08

Már gyártják a magyar csodaszert?

Sajtóértesülések szerint a következő hetekben 500 önkéntest oltanak be a madárinfluenza elleni vakcinával

BAMA

A következő hetekben 500 önkéntest oltanak be a madárinfluenza elleni vakcinával – adta hírül péntek este az MTV Híradója. A hírműsor információi szerint egy újabb, 150 emberen végzett vizsgálat megerősítette, hogy a világon egyedülálló módon hatékony a magyar oltóanyag a nagy fertőzőképességű H5N1-es vírus ellen. A közeljövőben azért végeznek újabb teszteket, hogy el lehessen indítani az ellenanyag uniós törzskönyvezését.

A Híradó úgy értesült, hogy a vakcinát gyártó cég több tízmilliárd forint értékű üzletet kötött, és újra nagy tételben gyártja a vakcinát. Több ázsiai és közel-keleti ország több millió ampullát rendelt az oltóanyagból, néhány már át is utalta a vételárat. A vakcina ára 30-35 euró, a bevételből a magyar állam 14 százalékkal részesedik.

Közben Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Kiskunmajsán, a madárinfluenzával sújtott terület gazdálkodóinak szervezett fórumon azt mondta: a közvetlen kárt szenvedett baromfitartók, akiknek levágták az állatait, egy hónapon belül teljes kártérítést kapnak.

A Fidesz aggódik a madárinfluenza miatt szállítási tilalomra kötelezett állattartók kártalanításáért. Font Sándor, az ellenzéki párt szakpolitikusa attól tart, hogy az állam nem kártalanítja azokat az állattartókat, akiket szállítási tilalom sújt, és emiatt van jelentős veszteségük. Font Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy az állategészségügyi törvény szerint ilyen esetekben a közreműködésre kötelezett gazdák is kártérítésre jogosultak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!