Hírek

2006.06.19. 14:33

Irányt vált a tátrai tigris

A pozsonyi választások eredménye miatt brüsszeli elemzők már most uniós szankicókat emlegetnek, pedig még meg sem alakult a kormány.

BAMA

A hivatalos végeredmény szerint az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyerte a szombati választásokat, amely a voksok 29,14 százalékát szerezte meg. Az eredményekről szóló jegyzőkönyvet még vasárnap az esti órákban átadták a szlovák parlamenti elnöknek, Bugár Bélának. Az államfő, Ivan Gasparovic lapértesülések szerint az eredmények ismeretében a szociáldemokrata párt első emberét, Robert Fico-t kérte fel a kormányalakításra. 18,35 százalékkal második az eddigi miniszterelnök, Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-Demokrata Párt (SDKU). Harmadiknak futott be az erősen szélsőséges Jan Slota pártvezér irányította, eddig parlamenten kívüli Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 11,73 százalékkal. Alig valamivel kisebb, 11,68 százalékos eredményt ért a Magyar Koalíció Pártja (MKP), ami a párt mindenkori legjobb eredményének számít. A Vladimir Meciar volt kormányfő vezette Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) 8,8 százalékot, a kereszténydemokrata KDH 8,3 százalékot kapott.

Robert Fico helyzetben azonban nem irigylésre méltó, mert szociáldemokrata pártjának nincs koalíciós partnere, márpedig a párt csak a voksok egyharmadát szerezte meg, ami még Szlovákiában is kevés a stabil kormányzáshoz. Sem a Dzurinda vezette SDKU, sem a kereszténydemokraták nem hajlandóak vele kormányt alakítani, így lehetséges partnerként csak az MKP, a Meciar-féle HZDS, vagy az ultranacionalista SNS jöhet szóba. Bugár Béla, az MKP elnöke már korábban is jelezte, hogy hajlandó a koalíciós tárgyalásokra a szociáldemokratákkal, de feltételként szabta a gazdasági reformok töretlen folytatását. Az MKP azonban nem köt koalíciót az SNS-el és viszont, így lehetséges, hogy Fico kihagyja a magyarokat a kormányból, mivel szüksége van az MKP mellett vagy az SNS, vagy a HZDS támogatására.

Egy Smer-HZDS-SNS koalíció azonban valóságos katasztrófát jelentene Szlovákiának és valószínűleg a felvidéki magyarságnak is. A Jan Slota vezette SNS ugyanis szélsőséges magyarellenes retorikájáról ismert. A választások előtt Slota többször is kijelentette, hogy „meg kell vonni a magyarok többletjogait”, valamint a pártvezér arra is bíztatta híveit, hogy „üljenek harckocsira és vonuljanak Budapest ellen”. Slota hozzátette azt is, hogy „a magyarok egy csúnya, görbe lábú nép, akik betörtek a Kárpát-medencébe és lemészárolták az ártatlan szlávokat”.

Egy koalíció Slota pártjával komoly retorziókat válthatna ki az Európai Unió részéről, hasonlóan az Ausztria ellen bevezetett szankciókhoz Jörg Haider pártjának győzelmével.Robert Fico-nak ugyanakkor szembe kell néznie saját programjának megvalósításával is. A szociáldemokraták ugyanis a gazdasági reformok átalakítását ígérték, többek között eltörölnék az egykulcsos adórendszert és kiterjesztenék a szociális hálót. Ha Fico ragaszkodik intézkedéseihez, akkor hamar irányt válthat a tátrai tigris és a lengyeleket, magyarokat követve elindulhat a lejtőn lefelé.

Szombaton 21 politikai erő versengett a polgárok bizalmáért, de csak hatan érték el az 5 százalékos, parlamentbe jutási küszöböt. A régi parlamentbe 2002-ben hét párt került, de a négy éves ciklus alatt úgy megváltoztak az erőviszonyok, hogy végül a törvényhozásból már 15 politikai erő távozott, közülük 11 vett részt a szombati megmérettetésen.

Brüsszel nem tapsolna a szélsőségeseknek

Brüsszeli elemzők a szlovákiai választások utáni legrosszabb forgatókönyvnek azt tartanák, ha Robert Fico lepaktál Ján Slotával. Az SNS 11 százalékos sikere ijesztő, és a párt kormányra kerülése negatív visszhangot váltana ki az Európai Unióban. „Természetesen a pártok olyan koalíciót kötnek, amilyet akarnak, de ha az SNS is benne lesz, meginog az a bizalom, amit az ország az elmúlt nyolc évben kiharcolt. A többi tagállam és az uniós intézmények is nagyon gyorsan reagálnának” – véli Luc Bernard egyetemi professzor. A magyar Külügyminisztérium üdvözölte a magyarok választási sikerét. Polgár Viktor külügyi szóvivő szerint hazánk abban érdekelt, hogy minél hamarabb stabil kormány alakuljon északi szomszédainknál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!