Hírek

2006.06.02. 11:13

Irán egy hónap haladékot kapott

Júliusig kap haladékot a perzsa állam, ezután az ENSZ Biztonsági Tanácsa további lépéseket helyezett kilátásba

BAMA

Július közepéig, az Oroszországban tartandó G8-ak csúcstalálkozójáig kap haladékot Irán, hogy szüntesse be urándúsításra tett erőfeszítéseit. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt vétójoggal rendelkező országa és Németország között Bécsben létrejött megegyezés szerint ugyanakkor összeállítanak egy olyan javaslatcsomagot a perzsa állam részére, amellyel megfelelően kompenzálhatják Teheránt.

Amennyiben Irán továbbra is ellenállna a nemzetközi közösség követeléseinek, a Biztonsági Tanács további lépéseket tesz majd. Ezek között, mint azt diplomáciai források kiemelték, valószínűleg nem szerepelnek majd "kemény" gazdasági szankciók. Ugyanakkor olyan, jelképes, de fájdalmas lépésekre kerülhet sor, melyek kellemetlenül érintik a Teheráni kormányzatot. Ilyen például az iráni válogatott kizárása a futbalvilágbajnokságról, aminek most már egyre kevesebb az esélye. Az Európai Unió vezetői ugyanakkor megtilthatják Mahmud Ahmadinezsád iráni elnöknek a beutazást, így a focibolond politikus nem szurkolhat majd csapatának.

John Negroponte, amerikai hírszerzési igazgató kitart amellett, hogy Irán nukleáris fegyver előállítására törekszik és akár 2010-től rendelkezhet ilyen fegyverrel. John Negroponte a brit közrádiónak, a BBC-nek adott nyilatkozatában a terrorizmus fő támogatójának nevezte Iránt. Az amerikai hírszerzés vezetője azután nyilatkozott,hogy Bécsben a Biztonsági Tanács állandó tagjai és Németország ajánlat-csomagot dolgoztak ki az iráni atomvita lezárására. A javaslat lényege, hogy a nagyhatalmak gazdasági ösztönzőket kínálnak Iránnak, ha lemond az urándúsításról. Margaret Becket brit külügyminiszter hangsúlyozta, hogy ha Teherán elutasítja az újabb tárgyalásokat, akkor a Biztonsági Tanácsban újabb lépésekre lesz szükség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!